Експерт: Идва ужасна зима, в която могат да умират хора от студ

0
Правителството закъснява почти фатално с реакциите си на съчетанието на стратосферни цени на енергията - ток, газ, парно, и топла вода, да не говорим за цените на емисиите и инфлацията които унищожават индустрии и доходи
Правителството закъснява почти фатално с реакциите си на съчетанието на стратосферни цени на енергията - ток, газ, парно, и топла вода, да не говорим за цените на емисиите и инфлацията които унищожават индустрии и доходи Снимка: БГНЕС / Архив

Тъй като правителството закъснява почти фатално с реакциите си на съчетанието на стратосферни цени на енергията - ток, газ, парно, и топла вода, да не говорим за цените на емисиите и инфлацията които унищожават индустрии и доходи, призовавам президента Румен Радев като сформира новия служебен кабинет да назначи премиер, финансов и енергиен министър хора с гръбнак и позиции, и като стъпки

Да поискаме дерогация от ЕК и да не плащаме емисиите до края на зимата. Основанието е, че те натоварват по недопустим начин българските потребители и пряко водят до енергийна бедност и до опасност за физическо оцеляване през зимата, той като няма да могат да се отопляват.

Да вземат спешни мерки за спасяване на комплекса Мариците и въглищната ни енергетиката защото само тя може да обезпечи енергийната ни сигурност независимо от турбуленциите на световните пазари, а такива не могат да се изключат.

За сведение през 2020 година сме платили към 880 милиона евро - под 2 милиарда лева, за разрешителни за емисии, през тази година ще платим близо 5 милиарда лева за емисии /до края на годината цената им се очаква да се повиши до и над 80 евро на тон, а през следващата година да премине с лекота 100 евро на тон /а това е са близо 8 милиарда лева/. Това което наричам "ядрен" удар.

Основанието е, че климатичните политики имат разрушително действия върху икономика и доходи, респективно заетост, което в условията на пандемия е апокалипсис. Високите цени отключват и чудовището на инфлацията, която за все повече стоки, и то от първа необходимост, да не говорим за енергията, която не расте в проценти, а в пъти. Общата инфлация расте над 10 процента. Забележете, в редица случаи това не са пазарни обусловености, а психологически фактори, които карат производителите да се застраховат и да побързат да си вземат своето в тази вълна от катаклизми.

Ами горивата, ами Лукойл, опростихме данък печалба за 2020 година, и министър Василев си мисли, че нещо сериозно е направил. Не, господин министър, те и досега използваха схемата на ишлеме. Към далаверата с горивата се включиха и олигарсите на ГЕРБ и скубят като за световно.

И разбира се правителството, трябва да изработи и приложи - спешен план/искане за държавна помощ от ЕК и субсидии за икономика и население.

Ей, хора - правим се че не забелязваме, но вълната ще ни залее и пандемията ще ни се види като пролетно грипче.

Пиша, алармирам, защото имам опит в тази сфера, имам и дълг към обществото, но правителството и политиците, нехаят, сякаш не се отнася до тях. Дори медиите не покриват темата - занимават с отчайващо жълти истории като някаква "пиарка" на ББ, която и името и не заслужават да се помни.

Шефът на Булгаргаз Николай Павлов нарочно не вкарва азерски природен газ, което можеше да смекчи ценовия удар за българските потребители. Той трябва да бъде незабавно отстранен от длъжност за да може наследникът му да се опита да спаси договора и най-вече да приеме спешна антикризисна програма и мерки за управление на ценовия риск. Този човек е дълбоко некомпетентен.

Зад всичко това стои корупция на високо равнище !!!Ако не е късно. Премиерът Янев протекционра Павлов и с това затруднява предприемането на антикризисни мерки.

Единственото за което ме е грижа, е хората да не пострадат. Булгаргаз няма и пари да си плати скъпия газ, и по-добре, но не сключва договори за доставки за февруари - март, които да компенсират евентуален недостиг на руски газ. Тук спирам, за да не затрупам публиката с технически подробности.

Идва ужасна зима, в която могат да умират хора от студ.

Илиян Василев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари