Еколози регистрираха ново поколение есeтрови рибив Дунав

0
Това според специалистите е доказателство, че в този участък на реката все още има естествено размножаващи се есетрови популации
Това според специалистите е доказателство, че в този участък на реката все още има естествено размножаващи се есетрови популации

От години за първи път през това лято в река Дунав е регистрирано ново поколение диви есетрови риби, съобщават от екологичната организация WWF България.
Експерти от WWF България тези дни са успяли да уловят край село Ветрен, Силистренско, две малки есетрови риби - пъструга (20см) и чига (22 см).

Това според специалистите е доказателство, че в този участък на реката все още има естествено размножаващи се есетрови популации. По всичко изглежда обаче, че тези популации са изключително малки, тъй като двете риби бяха уловени след цял месец ежедневно взимане на проби и стотици пуснати мрежи, в които не се хвана нито една есетра.

Есетрите - някогашните властелини на Дунав, днес се срещат единствено в българския, румънския, украинския, и малка част от сръбския участък на голямата европейска река, сочат еколозите. Два от шестте вида дунавски есетри са изчезнали безвъзвратно (атлантическа есетра и шип), три - са критично застрашени (моруна, пъструга, руска есетра), а един е застрашен (чига). Препречването на Дунав от ВЕЦ "Железни врата", свръхуловът, както и замърсяването вече са довели дунавските есетри до ръба на оцеляването.

Уловените две есетрови риби, след като бяха измерени, маркирани и им е взета генетична проба за изследване, са върнати отново в реката.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари