Какво се променя на Дунав мост след влизането ни в Шенген по вода?

2
Дунав не е част от водния Шенген
Дунав не е част от водния Шенген Видео: NOVA

Дунав не е част от водния Шенген

Страната ни вече официално е в Шенген по въздух. Но как стоят нещата с водата, където също беше обещан безвизов контрол? Затова сега се насочваме към един от най-натоварените гранични пунктове у нас - Дунав мост при Русе. Част ли е река Дунав от така нареченият воден Шенген?

Пресичането на границата с Румъния с кораб или автомобил ще става по стария начин - с всички гранични проверки. Най-потърпевши при преминаването на българо-румънската граница са превозвачите. Чакането понякога отнема денонощие.

Дори и Дунав да беше част от водния Шенген, това пак не би променило нищо, казват превозвачите. Ако Дунав бе свободен воден път, това би довело до развитие на туризма, според собственик на кораб за разходки.

"Ако в момента решим да тръгнем, всичко е свързано с проверка от митниците, ревизии, забавяне на хората като време. Един турист, като идва да се разхожда, той не иска да стои цял ден тук. Иска да отидем в Гюргево, да го вземем, да се качи на кораба, да го разходим в българския участък и след час-два да го върнем в Румъния", каза Валери Иванов - собственик на кораб.

Браншовите организации в транспорта не само, че не виждат ползи от влизането на България в Шенген по въздух и вода, но и предвиждат фалити.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    5
    3 до 4:
    Аз така знам: на калпавия рибар и въдицата му пречела! При мен няма 'лабаво – ВИНАГИ имам успешен улов! Изляза ли за риба, 100% се връщам с риба! Даже си я и избирам – по марка, по модел, по година на производство и изминат пробег! Че и сама си прави харакири и си съблича люспите преди да скочи в чантичката ми!
  • 6
    4
    daskal
    До 3 - Явно не сте наясно с дунавския риболов и разликите между българския и румънския бряг. Рибата е отсреща, в румънско. Там е дивото, там са блатата, разливите и каналите, където се развъжда. Там е и много по-малко населено.
  • 7
    3
    До 1:
    Рибата до румънския бряг по-вкусна ли е от тази до българския?
  • 14
    2
    ЕС
    Нищо 😀
  • 4
    1
    русенлия
    А за рибарските лодки как ще бъде? Сега за да ловя риба до румънския бряг, трябва да мина през Дунавмост със всички формалности при преминаването на граница.Преди 7-8 години си вадехме румънски билети за любителски риболов и разрешително за лодката и нямаше проблем да ловим в румънския участък без да слизаме на брега.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари