Една трета от положителните на COVID-19 у нас са под 30 години

0
Д-р Стоицова: "Няма начин ние до безкрай да стоим с такива мерки, които държат епидемията така, както беше през март - това наистина няма как да се случи да продължи цяла година"
Д-р Стоицова: "Няма начин ние до безкрай да стоим с такива мерки, които държат епидемията така, както беше през март - това наистина няма как да се случи да продължи цяла година" Снимка: bTV

Най-бързо се увеличават регистрираните случаи между 15 и 29 г., сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести

Те се засилват значително през миналата седмица, когато бяха отчетени общо рекордните 1 498 случая. От тях новорегистрираните положителните хора на тестовете за COVID-19 до 29 г. са 30%. Такъв дял са и тези над 50-годишна възраст, като при тях се отчита плавен спад.

Доктор Савина Стоицова е сред епидемиолозите, които правят анализите на ситуацията у нас – в помощ на експертите от щаба и в правителството. Сред основните причини за увеличаването на болните намира падането на множеството ограничения.

"Държавата отвори много мерки, динамиката на контактите се увеличи значително и това има своя ефект върху цифрите. Всяка област в момента има своята история в разпространението - на някои места е много голямо, на някои места не е, на някои места има големи болници, на други - няма, тоест не можеш да пускаш цялостно големи мерки навсякъде. Когато говорим обаче за нова болест, която по такъв начин въздейства на цялото общество - основната задача е да се учим и да бъдем гъвкави", казва експертът с няколко мисии на терен зад граница,пише bTV

Разказва и как трезвото разчитане на числата е от ключово значение за борбата с всяка епидемия, дисциплината у нас е помогнала на системата в първите месеци. А вторият пик сега не може да се сравни с първия от април.

„Няма начин ние до безкрай да стоим с такива мерки, които държат епидемията така, както беше през март - това наистина няма как да се случи да продължи цяла година. Тогава ни притесняваше това, че трябва да се подготвят и лабораториите, и болниците…Тази работа сега донякъде все пак е на по-добро ниво. Сега това, което е основна задача, е тази в Регионалните здравни инспекции, тъй като в момента основната мярка, която е останала – тази, която и сега, и тогава е била валидна е тази, при която за всеки от случаите се издирват контактните лица“, казва д-р Савина Стоицова.

Промяната в статистиката пък не е само заради по-голямото тестване, според епидемиолога: "Повечето тестове позволяват откриването на повечето случаи, но и повечето случаи водят до повече тестове, които се правят във връзка с контактните им лица. Сега започнаха да се тестват и хора - не защото имат индикации, а заради пътуване до Гърция, например. Ние вече трябва да интерпретираме данните спрямо актуалната ситуация, в която имаме наплив към тестване.“, обясни експертът.

Така – въпреки че от началото на юни се увеличава броят на случаите във всички възрастови групи, доктор Стоицова е уверена, че скоро обществото ще започне по-активно да се пази взаимно от разпространението на невидимата зараза. Но мистерията за "пациент нула", откъдето е започнала епидемията у нас, вероятно ще остане неразкрита.

"Пациент нула" мисля, че беше направено почти всичко възможно в момента, в който възникна първият случай да се намери и явно не бе намерен - това е, което се случи, но това е, което се случи в почти всички държави. Това, което е специфично за епидемиите – е, че за тях има воля да се помага обикновено във времето, когато се случват, а между епидемиите често тази сфера се забравя", поясни още Стоицова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари