Новак Джокович призова "Уимбълдън" да допусне руснаци и беларуси

3
За Джокович това са първи мачове в Австралия от 2021 година
За Джокович това са първи мачове в Австралия от 2021 година Снимка: БГНЕС / ЕПА

За Джокович това са първи мачове в Австралия от 2021 година

Шампионът на "Уимбълдън" от 2021 година Новак Джокович се изказа в подкрепа на Даниил Медведев, Андрей Рубльов и останалите руски и беларуски тенисисти, които през миналото лято бяха спрени от участие в най-стария и най-престижен турнир от Големия шлем. Сърбинът смята, че независимо от продължителността на войната в Украйна всички те трябва да бъдат допуснати до надпреварата в Лондон тази година, съобщава СЕГА.

"Разбира се, че трябва да играят. Абсолютно категорично. Надявам се всички руски и беларуски тенисисти да имат възможност да участват навсякъде", заяви Джокович, който в момента е в Австралия за началото на новия сезон в професионалния тур.

Заради наложеното от международната федерация (ITF) и професионалните асоциации на мъжете (АТР) и жените (WTA) наказание Русия и Беларус нямат право да участват в отборни състезания. Затова Медведев и Рубльов не получиха шанс да се включат със "сборная" в новия световен турнир за смесени тимове "Юнайтед къп", който се провежда от края на миналата седмица на Зеления континент.

За индивидуалните турнири обаче няма забрана за руснаци и беларуси (освен че нямат право да ползват националните си символи), поради което организаторите на "Уимбълдън" отнесоха сериозни критики и дори бяха глобени от АТР и WTA, а участниците бяха лишени от точки за световните ранглисти. Президентът на МОК Томас Бах също се изказа срещу британското правителство и "Ол Ингланд Клъб", заявявайки, че "решенията кой да участва и кой - не, не бива да се взимат на политическа основа".

"Напълно разбирам защо не ни е позволено да играем за Купа "Дейвис" и за "Юнайтед къп", тъй като това са отборни състезания и бихме представяли нашата страна. За "Уимбълдън" тази година все още не съм чул нищо. Надявам се да мога да участвам във всички индивидуални състезания, но както казах вече много, много, много пъти, ще играя колкото и където мога. Затова сега съм тук, в Аделаида и съм много щастлив. Искам да покажа най-добрия си тенис", сподели Медведев.

Тази сутрин той се класира за 1/4-финалите на местния турнир от категория "АТР 250" след успех с 6:0, 6:3 над сърбина Миомир Кецманович. В същия турнир участва и Джокович, който ще изиграе своя мач от 1/8-финалите срещу французина Кентен Алис утре. Бившите №1 от Сърбия и Русия може да се срещнат на 1/2-финалите в Аделаида.

За Джокович това са първи мачове в Австралия от 2021 година, след като миналия януари той стана главно действащо лице в полукриминална история, довела до депортирането му от страната. Заради отказа да се ваксинира срещу COVID-19 белградчанинът се забърка в съдебна каша, в края на която визата му беше анулирана за 3-годишен период (до 2025 г.). Все пак новото правителство в Канбера "помилва" 9-кратния шампион на Australian Open и той ще може да се бори за 22-ра титла от Шлема в Мелбърн от 16 до 29 януари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари