Дванайсетокласничката Лора Ейснер победи в състезание по български език в СУ "Христо Ботев"

3

Второто място в състезанието „Бъди грамотен“ бе отредено за Таня Христова от 12 клас, а третото място отиде при Аделина Борисова също от 12 клас

Дванайсетокласничката Лора Ейснер е големият победител в тазгодишното състезание по български езикБъди грамотен“, организирано от преподавателя по български език в Средно училище „Христо Ботев“ Румелина Петкова.

Надпреварата се проведе под патронажа на областния управител Анатоли Станев и в нея се включиха 44 възпитаници от 8 до 12 клас на училището. Станев поздрави учениците за упоритостта и последователността им и им пожела да намерят своята перспектива в живота. „Езиковата грамотност и възможността да боравим със словото е нашият най-съществен и важен етикет. Словото е това, което може да ни представи пред всеки по подобаващ начин. Адмирирам подобни инициативи. Боравенето със словото е най-успешното представяне на един човек пред останалите и възможност да покаже какво може“, каза Станев. Той определи словото като крепител на националното ни самосъзнание. Областният управител подчерта и ролята на учителите в този нелек процес. Той връчи грамота за принос към образователната система в региона на организатора на инициативата Румелина Петкова.

„Вие трябва да бъдете стожери на грамотното писане. Бъдете непримирими към неграмотността в нашето общество. Пишете на български език, а не на шльокавица. Спазвайте точките и запетаите, използвайте пълен и кратък член, защото това не е някаква екзотика, а богатството на нашия език, което много езици го нямат. Българският език е по-сложен и труден от други езици, но съм сигурен, че ще го ползвате добре“, сподели Иво Пазарджиев.

От своя страна заместник-кметът Енчо Енчев сподели множество лични истории, свързани със СУ „Христо Ботев“, на което самият той е възпитаник и отбеляза, че гледа спокойно в бъдещето, виждайки успелите деца. „Знам какви са възможностите на възпитаниците на това училище. Всички ние с гордост произнасяме имената на нашите учители – моята беше Нелка Петрова“, каза Енчев и пожела много успехи на учениците. „Вярвам, че ще бъдете бъдещите ръководители на нашия град“, допълни той.

„Има надежда за идните дни, защото истински обичаме България и се гордеем с нашия език. Обичаме българската литература и фолклор, запазили мъдростта на нашите предци“, коментира Румелина Петкова.

Второто място в състезанието бе отредено за Таня Христова от 12 клас, а третото място отиде при Аделина Борисова също от 12 клас. Връчена бе и специална награда на осмокласника Александър Димитров, който е показал много високи резултати.

Победителите получиха награди от анонимен дарител, както и от ръководството на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Състезанието се организира ежегодно от 2017 година насам.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    88
    Бих казал, че е Айзнер.
  • 8
    2
    Тц, тц, тц!
    Доживяхме чифутчетата да са по-грамотни от българчетата? Ей, деца, да се вземате в ръце и да залягате над букварите, че както е тръгнало скоро циганета и турчета ще печелят състезанията по БЪЛГАРСКИ език! СРАМЪТ е голям, но явно всичко тръгва от родителите ви, нека ТЕ да се срамуват повече от вас!
  • 6
    1
    12345
    еврейска фамилия ли е това или корейска ? щайнер, ейснер, юлзари, големи "българчета" пробутвате нагоре.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари