Двама задържани наркопласьори остават в ареста

2
Единият от задържаните е осъждан и в изпитателния срок на това осъждане е осъществил инкриминираното деяние
Единият от задържаните е осъждан и в изпитателния срок на това осъждане е осъществил инкриминираното деяние

Окръжен съд – Русе остави без уважение исканията на двама задържани под стража обвиняеми за изменение на мерките им за неотклонение в домашен арест или по-леки

С. М. и Д. М. са с повдигнати обвинения за това, че в периода от началото на май до 21.05.2020 г. в Русе без надлежно разрешение придобили, държали и разпространявали високорискови наркотични вещества - метамфетамин, екстази и марихуана, в съизвършителство помежду си и в условията на продължавано престъпление. С определения от 23.05.2020 г. спрямо двамата е била взета постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.

Защитникът поиска изменение на мярката в домашен арест или парична гаранция с мотиви, че С. М. имал здравословни проблеми и изпитвал болки, а Д. М. не бил осъждан досега. Прокурорът заяви, че задържането под стража е законосъобразно и единствено възможно предвид тежестта на обвинението.

Окръжен съд – Русе прие, че и понастоящем са налице предпоставките за вземане на най-тежката мярка за неотклонение по отношение на двамата обвиняеми. Относно здравословното състояние на С. М. защитата е следвало да сезира разследващите органи за назначаване на съдебно-медицинска експертиза, която да установи заболяването му и възможността то да се яви пречка за престоя му в арестните помещения. Не без значение е и факта, че е осъждан и в изпитателния срок на това осъждане е осъществил инкриминираното деяние, което съпоставено и с липсата на трудови доходи, го характеризира като личност с трайно установени престъпни навици. Позоваването на обстоятелството, че Д. М. е неосъждан, при положение, че по делото са налице данни за предходни криминални прояви, не е от естество понастоящем да промени изводите на съда за необходимостта от задържането му. Наличието на реална опасност обвиняемите да се укрият или да извършат друго престъпление според съда се обосновава с високата степен на обществена опасност на деянието, живеещите в чужбина техни роднини и тежкото наказание, предвидено в НК, за такива деяния.

И двете определения, с които са оставени без уважение исканията на С. М. и Д. М. за изменение на взетите им мерки за неотклонение задържане под стража, могат да бъдат обжалвани или протестирани в тридневен срок.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари