Два варианта за шофьорите през зимата

0
Зимните гуми ще са задължителни за периода 15 ноември - 1 март
Зимните гуми ще са задължителни за периода 15 ноември - 1 март

Шофьорите ще имат два варианта, от които да избират за зимните месеци - или да си сложат съответните за сезона гуми, или те да са с поне 4 мм грайфер.

Това окончателно решение взеха депутатите с приетите на второ четене поправки в Закона за движение по пътищата. Дебатът за това дали да се въведе задължителното слагане на зимни гуми тече вече месеци наред, а сега в пленарната зала споровете продължиха с часове, пише Монитор.

В крайна сметка депутатите се обединиха около поправката, която задължава шофьорите да са със зимни гуми или с протектори поне 4 мм в периода 15 ноември - 1 март. Така, режимът ще бъде по-облечен в сравнение с първоначалната идея на вносителите - задължителни зимни гуми от 1 ноември до 1 април.

Дебатът в залата така раздели депутатите, че съпартийци си опонираха остро един на друг. Делян Добрев и Цветомир Михов от ГЕРБ предупредиха, че първоначално предложения от комисията текст за зимни гуми само при сняг, е субективен. „Накрая може и през август да ни глобят. Това е предпоставка за рекет от КАТ”, коментира Добрев.

Бе повдигнат и въпросът за това, че купуването на зимни гуми натоварва финансово гражданите. Делян Добрев изчисли, че народът трябва да се бръкне общо с около 200 млн. лв. сега, за да си купи такива гуми. Според сметките му поне 1 млн. домакинства трябва да се преоборудва, като най-евтиният комплект струва 200 лв. „Бай Пешо с жигулката от село нямал пари да си купи зимни гуми. Ами трябва ли този бай Пешо да ни трепе на пътя?”, попита риторично Красимир Велчев от ГЕРБ.

Той изтъкна, че в случая по-важно от социалния елемент е безопасността на движението. Трябва да убедим обществото, че не е редно да се кара без зимни гуми, но не да го задължаваме със закон да направят такъв сериозен разход, опонира пък Добрев. И препоръча да се проведат кампании в тази посока. Не става въпрос за убеждение, а за човешки живот, скочи обаче Петър Кадиев от АБВ. И даде за пример хаоса и катастрофите, които всяка зима ставали на пътя между Пампорово или Чепеларе.

С други приети поправки бяха забранени движението в насрещното платно, както и гонките. Предстои обаче да се разпишат глобите за тези нарушения, тъй като времето за работа на депутатите не им позволи да стигнат до тези текстове.

За джигит в насрещното се предвижда глоба от 1000 лв. и отнемане на книжката за 3 месеца.

За участие в нерегламентирани състезания на пътя пък - 3000 лв. глоба и година без книжка. Депутатите решиха още да задължат водачите на каруци да носят светлоотразителни жилетки през тъмната част на денонощието.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари