Драстичен скок на на ремонтите заради по-високите цени на строителните материали

1
След Нова година има бум на смяна на цените – точно заради тази причина – заради електроенергията, газта – производство на всичко е свързано с енергия – това трябва да бъде избито с цена", споделя експерт в бранша
След Нова година има бум на смяна на цените – точно заради тази причина – заради електроенергията, газта – производство на всичко е свързано с енергия – това трябва да бъде избито с цена", споделя експерт в бранша Видео: NOVA

Само за 6 месеца ремонтните дейности са поскъпнали с над 30 %

 Драстично поскъпване на ремонтите заради новите, по-високи цени на строителните материали, отчита NOVA 

Само за 6 месеца ремонтните дейности са поскъпнали с над 30 %. А причините са свързани, както с инфлацията, и с новите по-високи цени на строителните материали, така и с по-големите възнаграждения на майсторите и други фактори като: разходи за ток, транспорт и газ. 

Така минимум 20-25 хиляди лева трябва да отделите, за довършителни дейности на двустаен апартамент и минимум 40 хиляди лева – за по-голямо жилище. Ако пък ремонтирате стар – заради къртене, извозване и подмяна на инсталациите – с около 50 % повече.

Колко ще трябва да отделим за ремонт на нов и стар апартамент – провери Георги Георгиев. 

Шпакловка и боядисване на стените, поставяне на плочки и паркет, монтиране на нови инсталации - последни щрихи преди Илиана Боюклиева да види новото си жилище напълно готово. Но не и последна сметка за това колко точно ще й струва всичко това. Тъй като довършителните работи по апартамента променят цената си всяка седмица. 

“Определено към настоящия момент цените доста варират и е доста трудно финансово да се планира. Може да се каже, че всеки ден се променят цените. От два месеца се опитвам да наблюдавам пазара и виждам, че има голяма разлика. Първоначално като разглеждах плочки беше около 100 лв. на квадрат, в момента е 150 - 160”, разказва Боюклиева.

Финалната сметка за всеки ремонт става все по-трудна, признават както търговците на строителни материали, така и самите майстори

Поскъпнаха строителните дейности – както самият труд, така и самите материали за изпълнение”, казва Бобан Якимовски, управител на строителна фирма.

“Ние сме ежедневно изненадани от доставчиците и получаваме имейли за смяна на цени, обяснява Ивайло Иванов, търговец на строителни материали.

 Всяка седмица доставките на строителни материали в магазина на Ивайло Иванов идват на нови, по-високи цени, разказва той. Затова е принуден да актуализира ценоразписа всеки ден.

“Почти всеки ден доставчиците ни изненадват. Може би вече година цените вървят нагоре. Аз поръчвам някаква стока днес, утре ми идва на друга цена – по същия начин и към клиента: клиентът идва, вижда, че една стока струва Х, на следващия ден тя е Х+У цената”, обяснява Иванов.

Той разказва, че скокът в цените започнал сериозно да се усеща в началото на пандемията, когато част от доставките и дори производството на много от материалите били силно затруднени.

“Миналата година забавянията бяха огромни, стока нямаше, доставчиците не можеха да се заредят със стока от производителите; изчакваше се в рамките на няколко месеца, не се знаеше кога ще пристигнат – това само по себе си увеличи цените”, допълва още собственикът на магазина.

“Имахме един момент, в който нашите доставчици казваха – не можем да ви кажем колко струва, кога ще ви го доставим – но вие трябва да го платите сега”, разказва инж. Любомир Качамаков, Камара на строителите в България.

С това нагоре тръгват както цените на суровините, от които се произвеждат материалите за строителството, така и транспортът им до България, изчисляват от бранша.

“В последната година по една или друга причина цените на материалите тръгнаха нагоре, в един момент даже неудържимо. Арматурата за една година – 35 %, дървеният материал е от 50 до 100 % ; изолационните материали – също са над 50 % и ако това се вкара в цената – ние имаме едни доста различни цени, от тези, на които работихме преди една година”, обяснява инж. Любомир Качамаков.

Един контейнер беше около 1500 долара преди м.г. – а след това стигна 15 - 16 хил. долара – тази цена трябва да бъде избита в материали. Първо се усети при метала, който идваше от Китай – инструменти и т.н. – и е свързано един път с метала, един път с доставката до България”, казва собственикът на строителен магазин Ивайло Иванов. 

И резултатът на рафта в магазина му не закъснява:

Материалите идват на минимум 30 - 40 % по-високи цени. Средно през 2 месеца – с 10-15 % нагоре – което значи, че повечето материали са достигнали двойни цени за една година” пресмята цената Иванов.

Още по-трудна става сметката и след шоковото поскъпване на енергията, изчисляват и търговците, и строителите.  

“След Нова година има бум на смяна на цените – точно заради тази причина – заради електроенергията, газта – производство на всичко е свързано с енергия – това трябва да бъде избито с цена. Сухи смеси, хидроизолации, латекси – това са продукти, които се произвеждат в България – от декември до сега сме ги увеличавали средно 2-3 пъти с по 10-15 %”, обяснява Ивайло Иванов.

Затова и вече е доста по-предпазлив в офертите, които дава на клиентите при покупка на материали. “Една оферта се дава за 2-3 дни– вече е много рисково да дадеш оферта на 5 дни.  Ако е за нещо по-глобално няма вариант да си направи сметката – поне засега докато няма някакво постоянство. Дори е невъзможно”.

 И допълва, че при повишаване на цените от страна на доставчика - майсторите също повишават цените. 

 По-високите разходи за плочки, паркет, латекс и бои - бързо се отразяват и върху цената на ремонтите, разказва Бобан Якимовски. През последните години активно се занимава с довършителни дейности на нови апартаменти. 

“Един ремонт – с труд, с материали – цялостно изпълнение – последните две години се увеличи с 20-30 %”, обяснява Якимовски, управител на строителна фирма. 

Професионалният майстор Александър Благоев пресмята, с колко са поскъпнали основните дейности при довършителните работи. 

По думите му разликата в цените на материалите започва да се усеща още от началото на миналата година.

“Ако материалите за ремонт на един двустаен апартамент са ми били 8 хил. лв. – сега са 15-16 хил. лв. – 30-40-50 до 100 % отгоре в зависимост от материала и това какво изисква собственикът”, пресмята Благоев.

Според изчисленията на Бобан Якимовски за последните месеци един ремонт е поскъпнал средно с минимум 30 %. Като крайната цена зависи както от квадратурата, така и от предпочитанията на собственика. Поне с 50 % отгоре пък струва ремонтът на старо жилище, казва още Якимовски.

За да справят с постоянното поскъпване на материалите, строителите настояват да могат да индексират цените си – дори и след сключен договор.

За да довършат навреме новото си жилище, българите все по-често прибягват и за кредит за ремонт, отчитат от своя страна банките. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Ретри
    И това ще се регулира. Ще вдигнат лихвите, имотният пазар ще се срине и майсторите пак ще сменят професията. През 2014 до 2016 имах майстори който мизвъняха през седмица за работа бяха умрели от глад.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари