ДПС предлага да няма опция "не подкрепям никого"

0
Квадратчето "не подкрепям никого" по същество покрива пускането на бяла бюлетина
Квадратчето "не подкрепям никого" по същество покрива пускането на бяла бюлетина

ДПС са внесли предложенията си за промени в Изборния кодекс в Народното събрание на 28 август

В тях те предлагат да отпадне задължителното гласуване, което е регламентирано в чл. 3 от Изборния кодекс с парламентарно решение от 2016 г., но няма да има никакви последици от неизпълнението му заради решение на Конституционния съд. Затова задължителното гласуване се смята за формалност

От ДПС отново се обявяват и против квадратчето "не подкрепям никого" в изборните бюлетини, като тази опция беше гласувана през 2016 г., но протестният вот участва в определянето на крайния резултат само на мажоритарните избори - за президент и за кметове, но не и, ако има втори тур. На пропорционалните - за парламент, за евродепутати и за общински съветници гласовете "Не подкрепям никого" се броят само за избирателната активност.

В мотивите към предложението на ДПС за промени в Изборния кодекс е записано, че "квадратчето "не подкрепям никого" по същество покрива пускането на бяла бюлетина. По принцип се гласува за някого, а не против някого".

Движението за права и свободи иска да промени и праговете при преференциите. Според сега действащите правила, за да пренареди листата, кандидат за депутат трябва да да събере толкова преференции, колкото са 7% от гласовете за издигналата го партия или коалиция, а за кандидат за евродепутат - 5 на сто.

От ДПС предлагат пренареждането на листата да е в зависимост от "районната избирателна квота" и "националната избирателна квота", което означава преференциите за депутати, евродепутати и общински съветници да се зачитат, само ако гласовете за съответния кандидат са колкото необходимите гласове за един мандат. Тъй като такова изискване би било твърде трудно постижимо, се смята, че такова правило би обезсмислило гласуването с преференции.

Със законопроекта от ДПС предлагат идеи за отпадане на ограничението за разкриване на секции в чужбина, за агитация на чужд език, за отпадане на уседналостта и за видеонаблюдение в избирателните секции.

Каквото и да решат депутатите в парламентарната правна комисия, гласуването не е окончателно и предложенията могат да бъдат променяни докато не бъдат одобрени на второ четене в пленарна зала.

Първото пленарно заседание на депутатите в новата сграда на Народното събрание (бившия Партиен дом) е насрочено за 2 септември, когато се очаква и голям антиправителствен протест, но ден преди това народни представители от комисията по правни въпроси ще се съберат, за да гласува предложения на ГЕРБ и ДПС за промени в Изборния кодекс.

С предложенията си ГЕРБ искат машинно гласуване във всички избирателни секции с над 300 избиратели, каквото законът предвижда и сега, като отговорността за покупката на машините за гласуване се прехвърля изцяло на Централната избирателна комисия (ЦИК). Именно това предложение доведе до критики на председателя на ЦИК Стефка Стоева, които тя посочи по време на обявяването на решението си да подаде оставка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари