Доцент Петя Андреева: В повечето случаи КОВИД-19 при бременните протича по-леко

0
Коронавирусът може бъде рисков за спонтанни аборти и преждевременни раждания
Коронавирусът може бъде рисков за спонтанни аборти и преждевременни раждания Снимка: YouTube

Коронавирусът може бъде рисков за спонтанни аборти и преждевременни раждания

"Свидетели сме на по-тежки случаи на протичане на КОВИД-19 при бременни жени. При настоящата трета вълна има повече бременни с коронавирус". Това обясни в предаването „Преди всички“ доц. Петя Андреева, акушер-гинеколог и репродуктивен специалист от Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

"В над 95% от случаите КОВИД-19 при бременните протича в по-лека форма. Има обаче и случаи, при които болестта се развива по-сериозно. При предишните пикове на заболяването не бяхме свидетели на подобно тежко протичане при бременните", направи паралел доц. Андреева и определи сегашните три смъртни случая при родилки като прецедент.

При бременните априори има повишен риск от протичане на заболяването в сравнение с небременните жени – това се дължи на имуносупресията.

Бременните вземат непрекъснато добавки, пият медикаменти, които да подпомогнат развитието на бременността. Но безспорно те са в контакт с околната среда и са подложени на същия риск като останалите“, коментира специалистът пред БНР.

"Вече има проучвания, че коронавирусът може бъде рисков за спонтанни аборти и преждевременни раждания", каза още Петя Андреева.

"Всяка вирусна инфекция, особено в първите три месеца на бременността, когато протичат процесите на органогенеза, може да бъде опасна и с негативни последствия", допълни тя.

Освен позитивни, на този етап не са докладвани друг тип ефекти от приложението на ваксините срещу коронавирус при бременни жени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари