Доц. Спас Спасков: Плащаме 10 пъти по-малко за здравеопазване от развитите страни

0
В същото време здравноосигурените българи доплащат за здравни услуги най-много в Евросъюза, сочи доклад на МЗ
В същото време здравноосигурените българи доплащат за здравни услуги най-много в Евросъюза, сочи доклад на МЗ Видео: NOVA

В същото време здравноосигурените българи доплащат за здравни услуги най-много в Евросъюза, сочи доклад на МЗ

Здравноосигурените българи доплащат за здравни услуги най-много в Евросъюза. Всеки пациент у нас официално дава над отпусканите пари от държавата 48%, а фактически този дял е над 53%. В същото време средното доплащане в ЕС е над 3,5 пъти по-ниско и е на ниво от само 15%. Това сочи годишен доклад на Здравното министерство.

"Събираните средства за безкрайно недостатъчно, затова трябва да се доплати за качествено здравеопазване. На глава от населението у нас се събират около 500-600 евро, а в развитите страни - 10 пъти повече. Затова очакваме по-ниско качество услуги или по-сериозно доплащане. Здравната вноска трябва да се увеличи. Ако е 10 пъти, ще станем равни на Германия, казано с ирония. При сегашното качество, ако доплащането се увеличи двойно, тогава минималното е да удвоим плащанията. Това ще доведе до оттегляне на по-голяма група от здравното осигуряване", заяви за "Твоят ден" по NOVA доц. Спас Спасков, бивш директор на "Пирогов".

Той обясни, че неосигурените лица са 1/5 от населението. "Те решават, че няма за какво да дават пари за общото благо. Тогава се явяват плащанията извън общото - доплащането", допълни медикът.

Според доклада на МЗ има и голям недостиг на медици - от 26 до 72 на 10 000 души. "У нас има достатъчно лекари, но не ползваме част от тях. Новозавършилите до вземане на специалност НЗОК практически не ги признава - не извършва плащания за тях и те стават излишни. Чудят се къде да започнат работа, а говорим за дефицит на кадри. Не трябва да се гледа на тях като на втора категория хора", подчерта доцентът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Хаха
    То пък едно здравеопазване... Да се молиш да не се разболяваш
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари