Мими Виткова: Политизирахме здравната система и я докарахме до сергия

0
По нейни думи обществото губи все повече доверие в медицината, лекарите и здравеопазването
По нейни думи обществото губи все повече доверие в медицината, лекарите и здравеопазването Снимка: стоп - кадър / Bulgaria On Air

По нейни думи обществото губи все повече доверие в медицината, лекарите и здравеопазването

Докога ще мислим за здравната система като пазарен субект?

"Вече 30 години почти не обръщаме внимание какво направихме преди 30 години и докъде се доведохме. Многократно съм споделяла, че здравната система не е класически пазар, а за съжаление, в някои направления я докарахме до сергия и виждаме, че резултатите са лоши", заяви бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова.

По нейни думи обществото губи все повече доверие в медицината, лекарите и здравеопазването.

"Докато нашите политически партии си затварят очите и ушите за всичко, което се случва в здравната система, естествено че подобрение на ситуацията няма да се случи. Затова е важно какво ще е управляващото мнозинство и кои ще са политическите партии", каза д-р Виткова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя е категорична, че държавата е напълно абдикирала от контрола в здравната система и политическите партии подценяват проблемите ѝ. Липсата на проверки и стабилно мнозинство зад министрите на здравеопазването водят до невъзможност за промени в здравеопазването.

"Хинков първоначално искаше да прекрати, за известен период от време, докато се направи една истинска здравна карта, разкриването на нови и нови болници. И сега, когато той се опита да спре, докато се направи картата и видим във всеки регион от колко легла имаме нужда какъв да бъде техния профил, това пропадна в парламента", посочи гостът.

Преди дни изтече скандален запис от заседание на ръководството на "Пирогов". В него става ясно как медиците опитват да излязат неопетнени от случая със смъртта на Даная. Чува се и реплика - "Въпросът е да устискаме до 6 март".

"Политизирането на здравната система е в толкова напреднал стадий, че ние разчитаме такива професионални случаи да ги решава ротацията и една или друга политическа партия. Това не прави чест на българската медицинска общност", заяви д-р Виткова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    222
    Мими да не се прави на ощипана госпожица.Тя е част от всичко това,Един от най-вредните министри на здравеопазването
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари