Доц. Иво Инджов: Новото правителство може да изкара около година

1
ГЕРБ ще продължи да сдава властови позиции
ГЕРБ ще продължи да сдава властови позиции Снимка: БНР

Не очаквам изненади от балотажа

"БСП е в нокдаун в момента и трябват спешни спасителни мерки за нея".

Това заяви в интервю за БНР доц. Иво Инджов, експерт по политически комуникации и преподавател във Великотърновския университет.

По думите му е важно дали Корнелия Нинова отново няма да размисли и да оттегли оставката си, както веднъж вече го е правила:

"Защо тя ще остава чак до Конгрес на БСП през януари? Националният съвет се събира на 20 ноември и би могъл да избере временно ръководство. Съзирам опит за тупане на топката. Надявам се оставката да се реализира и това да не е един голям политически театър".

Според него "Продължаваме промяната" ще успеят да сформират правителство, макар че все още има червени линии и противоречия между партиите, които трябва да влязат в коалиция:

"Но няма сериозни противоречия за основните политики и промени, които трябва да се направят в държавата. Има червени линии, които звучат по-скоро пропагандно, и аз не очаквам да бъдат активирани от тези партии".

Прогнозата на политолога е правителството да просъществува поне 1 година:

"Нищо чудно да успее да изкара до местните избори през септември 2023-та година, ако успее да си изиграе добре картите, а след това да се търси ново премерване на политическите сили".

След конструирането на новия парламент и избирането на президент ще завърши политическият цикъл, започнал с протестите от миналото лято, посочи доц. Инджов и добави, че с местните избори през 2023-та окончателно ще завърши процесът на преструктуриране на политическото пространство: "ГЕРБ ще продължи да сдава властови позиции".

Доц. Инджов допусна ДПС да подкрепят управлението, но трябва да изтеглят назад Делян Пеевски, който е санкциониран по закона "Магнитски":

"Трябва да са готови в един момент и за компромиси по отношение на модела на прокуратурата и съдбата на главния прокурор Иван Гешев, но това ще е на по-късен етап от съществуването на 47-ото Народно събрание, ако се стигне до конституционни промени, целящи реформа на съдебната система".

За новата партия в парламента - "Възраждане", политологът коментира, че ще получат по-голяма трибуна за разпространение на антиваксърските им и антисистемни послания:

"Не смятам, че "Възраждане" ще успее да повтори феномена "Атака" от 2005 година. Те нямат потенциал да бъдат дясна радикална партия от западноевропейски тип".

В предаването "Нещо повече" доц. Иво Инджов коментира предстоящия втори тур на изборите за президент:

"Не очаквам изненади от балотажа. Дори ДПС да призоват открито за подкрепа на проф. Анастас Герджиков, по-трудна ще е победата на президента Румен Радев, но тя не подлежи на съмнение. Въпросът е с колко той ще победи своя опонент".

Интервюто на Людмила Железова с доц. Иво Инджов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари