Доматена ракия показаха в село Горно Ботево

0

Под наслов „Дон Домат – плодът-зеленчук“ старозагорското село Горно Ботево почете днес най-обичания и популярен зеленчук.

Единственият у нас празник на домата се провежда за трета поредна година. "Реколтата, както навсякъде е слаба, но това не ни попречи отново да се съберем и повеселим", каза секретарят на читалище „Пробуда 1927“ Гергана Вълчева, инициатор и главен организатор на празника. 

Изложбата на домати по традиция се радваше на най-голям интерес сред местните и гостите.

Освен традиционните за селото сортове като Розово сърце, Розов дар, Биволско сърце, Идеал, Паулина, Фантазия производителите показаха и малко познати чужди сортове като Биг Бийф.

Сръчните и работливи горноботевки пък демонстрираха кулинарните си умения с най-различни вкусотии от домати. Освен гордостта на българина - шопската салата на традиционната изложба човек можеше да опита и мъфини, домашно сладко, спагети, всякакви туршии и разядки. За любителите на силния градус не липсваше и истинска скросмъртница - домашна доматена ракия.

"Не е люта, но от 50 грама, замайва главата", похвали я един от майсторите.

С най-голяма радост и хъс в аткрактивните състезания на празника се включиха децата от селото. Те децата главните участници в традиционните състезания – пренасяне на домат върху дъска за хляб, надяждане с 1 кг домати без ръце, качествено белене на зеленчука и др.

В Горно Ботево все още живеят постоянно близо 1000 жители и се раждат дори деца. Все още живо е и 102-годишното селско школо. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари