Доклад на ЕК: На България ѝ трябват подготвени учители

1
​Искат условия и умения за работа с нови технологии
​Искат условия и умения за работа с нови технологии Снимка: Thinkstock/Getty Images

Нуждата от по-добра подготовка на преподавателите с цел справяне с предизвикателствата в класните стаи у нас е голяма. Привличането на талантливи млади учители в професията, които да получават необходимото заплащане, също би решило някои от належащите проблеми в образователната система.

Това са част от препоръките в годишния доклад на Европейската комисия за образованието в частта му за България, пише вестник Труд.

Престижът на преподавателската професия у нас е нисък, а учителите застаряват, отчита документът. Въпреки че процентът на завършилите програми за обучение на преподаватели е приблизително колкото средния за ЕС, само 60% от завършилите в действителност започват да упражняват професията.

Ниските заплати са основният фактор, който възпира младите хора да изберат да станат учители. Оказва се, че тази професия е особено непривлекателна за мъжете, които съставляват едва 17% от преподавателите в училищата при средна стойност за ЕС 28%. В същото време сред нуждите, посочени от действащи наши учители, е придобиването на умения за преподаване с по-технологични средства.

За последното десетилетие броят на напусналите преждевременно училище е намалял с две на сто, но все още остава малко над средното в ЕС.

Демографските тенденции и увеличаващият се недостиг на умения показват още, че България трябва да вложи повече в обучението на гражданите, уточнява ЕК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари