Докато е в отпуск, Гешев обяви края на телефонните измами

0
Гешев отчете също спад в кражбите на автомобили
Гешев отчете също спад в кражбите на автомобили

На фона на протестите за оставка на главния прокурор Иван Гешев той взе участие в съвместна конференция с Министерството на вътрешните работи, на която бяха отчетени резултатите от борбата с битовата престъпност

На съвещанието присъстваха и заместниците на Гешев - Десислава Пиронева, Борислав Сарафов и Даниела Машева, както и говорителят на главния прокурор Сийка Милева, предава Сега . 

Въпреки че шефът на държавното обвинение излезе в отпуск до 9 август, това не му попречи лично да отчете бомбастични успехи срещу телефонните измами и кражбите.

"Само преди 3 години, ако някой кажеше, че проблемът с телефонните измами може да бъде решен в приемливи граници, никой български гражданин, включително представителите на правоохранителните ограни, щяха да кажат, че това е невъзможно. Това е нерешен проблем след 1989 г., който засяга най-уязвимата част от българското население - нашите родилите, баби и дядовци. Тези хора крадяха последните им спестявания и ги лишаваха от достойни старини", констатира Гешев.

Той подкрепи думите си и със статистика: "В сравнение с 2017 г. намалението на телефонните измами е 94%. Спадът през 2018 г. в сравление с предишната година 91,6%. През 2019 г. спадът е 90%. В началото на тази година става въпрос за единични случаи".

Главният прокурор отчете също спад в кражбите на автомобили. "Преди 10-15 години ставаше въпрос за 25-30 кражби на МПС на територията на цялата страна дневно. Днес има 3 кражби, а има дни без нито една! Спадът в сравнение с периода от първите 5 месеца през миналата година е 12% ", изтъкна той. Грабежите като цяло пък са намалели с около 20%", посочи той.

"Винаги съм твърдял, че за да бъдат постигнати резултати в интерес на българското общество е необходимо взаимодействие между институциите, независимо от коя власт са те. Резултатите от първите 5 месеца на годината показват, че това е правилния подход и между прокуратурата и МВР почти се изгради едно добро взаимодействие и партньорство", коментира още Иван Гешев.

За първите пет месеца от началото на годината по отношение на битовата престъпност са образувани над 550 досъдебни производства, над 305 лица са привлечени към наказателна отговорност и стотици са внесени обвинителните актове, допълни Гешев.

След него думата взе главният секретар на МВР Ивайло Иванов, който отбеляза, че дори в страни с много по-висок социален статус престъпността е на много по-високи нива. По негови думи е посещавал държави, където са го предупреждавали да не ходи на определени места, защото е опасно, а в България това не се случвало.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари