До петък всеки ден ще вали

0
Виновникът за пороите е висок циклон, който ще се задържи дълго тук
Виновникът за пороите е висок циклон, който ще се задържи дълго тук Снимка: Вихрен Кръстев

Дъждовно време ни очаква и през юни, и през юли. 

Виновникът за пороите от последните дни е висок циклон, който сега е над Балканите и ще се задържи дълго тук. Това заяви синоптикът от ТВ-Мет Петър Янков, предаде “24 часа”. 

През следващите дни гръмотевиците и краткотрайните валежи ще са често явление. През седмицата до петък се очаква разкъсана облачност и малко слънце преди обед, после дъжд в следобедните и вечерните часове.

По-съществени превалявания ще има в източната част на страната в петък и събота. По линията Русе - Добрич в петък ще има условия за градушки. В неделя пък ще вали в планините на Западна България и по цялата Стара планина.

Валежите ще продължат и в понеделник през следващата седмица, но от вторник се очаква повече слънчево време и повишаване на температурите - от 21 до 27 градуса на места. Затоплянето е свързано с наближаващото астрономическо лято, което настъпва на 22 юни.

Времето на Балканите през целия юни ще бъде доста динамично. Очаква се общото средно количество валежи в западните части на България да стигне 100-150 л на кв. м при обичайни за месеца 60 л/кв. м.

И юли ще бъде с повече валежи от обичайното, особено в западната половина на страната, където се очакват 20-30% над нормата, обясни Янков. На изток обаче се очаква повече слънце и високи температури и плажуващите могат да бъдат спокойни.

Като цяло лятото у нас ще бъде по-прохладно, за разлика от това в Централна Европа, където се очаква да е слънчево и сухо.

Краят на дъждовното време и истинското лято, каквото познаваме, може да се очаква през август и септември, каза още синоптикът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари