До пет години ще ядем изкуствено месо

0
Uчени успяха да отгледат изкуствено месо и се надяват продукцията им да постигне търговска реализация през следващите пет години
Uчени успяха да отгледат изкуствено месо и се надяват продукцията им да постигне търговска реализация през следващите пет години

Екип холандски учени успяха да отгледат изкуствено месо и се надяват продукцията им да постигне търговска реализация през следващите пет години.

Изследователите създадоха компания “Моса Мийт” (Mosa Meat), в която работят 25 учени, лаборанти и административен персонал. В близко бъдеще те планират да направят месото за хамбургери по-вкусно и евтино, предаде FRB.bg.

Преди две години първият бургер с изкуствено месо бе приготвен и дегустиран в Лондон. Стойността му бе 215 британски лири (около 570 лева). Изкуственото месо било отгледано от професор Марк Пост в лабораторията му в Нидерландия.

“Убеден съм, че продуктът ни ще се появи на пазара през следващите пет години, - каза ученият. – Въпреки първоначално високата му цена, в бъдеще изкуственото месо ще става все по-евтино заради високо търсене и масово производство”.

“Несъмнено все повече хора ще купуват продукта ни по етични причини”, убеден е ръководителят на новата компания  Питър Верстрейт.

Изкуственото месо се създава от стволови клетки, служещи като шаблони, от които се развиват специализирани тъкани например нервни клетки или кожни клетки.

Повечето изследователи, работещи в тази област, се опитват да отглеждат човешки тъкани за трансплантация, за да заместват стари или болни мускули, неврони или хрущял. Обаче професор Пост решава да използва технологията за да създаде изкуствено говеждо.

Изследователят твърди, че е решил да намери начин да задоволи нарастващото търсене на месо. За да се направи това с традиционни селскостопански методи ще бъде необходимо използването на голямо количество енергия, водни и земни ресурси. В последствие това може да доведе до увеличаване на отделянето на парникови газове в атмосферата.  

Процесът на производство в лабораторията на Пост започва от извличането на стволови клетки от мускулните тъкани на крава. В лабораторията те биват култивирани в среда, съдържаща хранителни химически вещества, които стимулират растежа и им помагат да се развиват и размножават.

След три седмици се получават повече от милион стволови клетки, от които впоследствие се създават малки ленти мускулна тъкан - дълги около сантиметър и широки няколко милиметра.

Тези малки ленти внимателно се съединяват, оцветяват и се смесват с мазнина, в резултат на което се получава изкуствено месо. Експерти, които присъствали на дегустацията на изкуствения бургер, казаха, че вкусът почти не може да се различи от истинския, въпреки че отгледаното в лаборатория месо не е толкова сочно.

Месото, представено на дегустацията през 2013 година, не е финалният ни продукт, - съобщи Верстрейт. – То се състоеше от белтък и мускулни тъкани. Обаче в месото има още много компоненти – кръв, мастна съединителна тъкан. Всичко това формира вкуса и текстурата, а тогава все още нямахме тези съставки”.

В бъдеще изследователите планират да намерят начин да създават стекове и котлети с помощта на 3D-технология за печат.

Източник: FBR.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари