До 3 години затвор за спекула в извънредно положение

1
Канските мъки по приемането на закона за извънредното положение продължават втори ден
Канските мъки по приемането на закона за извънредното положение продължават втори ден Снимка: bTV

Канските мъки по приемането на закона за извънредното положение, които започнаха при вчерашното му разглеждане в парламентарната правна комисия, продължават и днес в пленарната зала. Цял час отне на депутатите, докато гласуват само новото му заглавие - Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., пише вестник СЕГА

- С 6 месеца се увеличава срокът, в който гражданите могат да подменят личните си карти и шофьорските си книжки, чиято валидност изтича в периода от 13 март до 31 октомври 2020 г. Изрично обаче се установява, че през това време тези лични документи ще служат единствено на територията на България.

- Окончателно е приета компенсацията за фирми, които планират да съкращават хора заради кризата. По време на действието на този закон, но за срок не по-дълъг от 3 месеца, НОИ ще превежда 60% от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. за лица, осигурени от работодатели, отговарящи на критерии, определени с акт на Министерския съвет. Средствата са за сметка на фонд "Безработица" на ДОО. В случай, че осигурителят не изплати пълното трудово възнаграждение на работниците и служителите, за които са получени средствата, той ги възстановява. Последният текст предизвика спорове в залата, като опозицията попита защо парите не отиват при служителя, а се връщат в НОИ. От БСП прогнозираха, че много фирми няма да могат да платят 40-те процента в следващите месеци.

- Депутатите приеха следните промени в Кодекса за социално осигуряване: спират да текат сроковете, предвидени за осигурените лица и пенсионерите, във връзка с част първа, глави от четвърта до осма, спират да текат - това са основните текстове за обезщетения, пенсии, осигуровки и пр. Заявления, жалби и други документи във връзка с паричните обезщетения, помощи и пенсии ще се подават по електронен път с електронен подпис, ПИК или чрез лицензиран пощенски оператор. Документите, подадени от осигурените лица и пенсионерите до 14 дни след отмяната на извънредното положение в съответното териториално поделение на НОИ се смятат за подадени в срок. Паричното обезщетение за безработица се отпуска въз основа на заявление до НОИ, подадено с електронен подпис, ПИК или на хартиен носител в съответната дирекция "Бюро по труда".

- Приети са промени в Кодекса на труда, отнасящи се до преустановяване на работа в условия на извънредно положение. Работодателят ще може да възлага на работника или служителя без негово съгласие да извършва временно надомна работа и/или работа от разстояние. В този случай се изменя само мястото на работа, без да се променят другите условия по трудовия договор. Работодателят ще има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя без неговото съгласие. За времето на преустановяване на работата работникът или служителят има право на брутното си трудово възнаграждение.

- Депутатите приеха промените в Наказателния кодекс, които предвиждат наказание за спекула при извънредно положение – затвор от 1 до 3 години и глоба от 5000 до 10 000 лв. Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, или невярна информация при разпространяването на заразна болест, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 10 000 лв. Ако от деянието са настъпили значителни вредни последици, тогава глобата скача рязко – от 10 000 до 50 000 лв.

Никъде кризата с коронавируса не се решава с промени в НК, коментираха от опозицията. Споровете отново се върнаха и към текстовете, които отреждат роля на военните. За да аргументира защо е гласувал "за" военните, Йордан Цонев показа от трибуната кадри с военни камиони, които извозват трупове на починали от коронавирус в Италия и обяви, че не желае у нас да се стига дотам. В някои страни така са карали хора към концлагерите, отвърна му Антон Кутев.

Големи спорове предизвика текстът за невярната информация. "С такива текстове трескаме решетката пред свободното слово, не гласувайте подобно фашистко законодателство", обяви от трибуната Александър Симов. Депутатите спорят и какво е невярна информация в такава непозната, безпрецедентна ситуация като сегашната. "Една информация днес може да е вярна, а утре да се окаже невярна", посочи Крум Зарков. В залата често се дава пример с изказвания на представители на щаба отпреди кризата, че коронавирусът е по-лек от грипа.

- Одобрено беше и предложението на управляващите да се увеличи срокът за плащане на битовите сметки за ток от 10 на 20 дни. В същото време се даде и правомощие на енергийния министър да изменя със своя заповед този срок по предложение на националния оперативен щаб - "при отчитане на финансовата стабилност на сектор „Енергетика", с цел гарантиране на енергийната сигурност". Всички планови ремонти по електроенергийната мрежа се преустановяват, остават само аварийните.

- В пленарна зала започна гласуването на преходните и заключителни разпоредби към закона.

- Депутатите сериозно увеличиха правомощията на управляващите органи по еврофондовете. Дава им се правото да изменят едностранно договори за безвъзмездна финансова помощ (включително да увеличават размера й) и да отпускат такава при опростени правила (дори без покана за публикуване на предложения). Сроковете при процедура на директно предоставяне на помощ може да се намалят по преценка на шефа на съответния управляващ орган.

- Приети бяха текстове, които регламентират командироването на служители от регионални здравни каси и инспекции в други области. Депутатите регламентираха и вече въведеното обучение от разстояние, като през това време учителите ще получават същото трудово възнаграждение, предвидено по договор.

- На здравния министър беше дадено правомощието със заповед да забрани паралелния износ на лекарства от България. Става въпрос за медикаменти, които са внесени у нас и след това се реекспортират. Ако забраната бъде наложена, при нарушение ще се налага глоба от 10 000 лв., съответно имуществена санкция от 50 000 лв. При рецидив наказанията ще се удвояват.

- Парламентът реши, че за времето на извънредно положение законът за обществените поръчки няма да важи за някои категории стоки като хигиенни материали, медицински изделия. Депутатите приеха и по искане на шеф на оперативна програма да може да бъде удължен срокът, в който няма да действа законът за обществените поръчки.

- Депутатите приеха удължаването на срокове по закона за семейните помощи за деца за получаване на детски, еднократна помощ за раждане и др. По време на извънредно положение няма да важат и някои условия за получаване на социални помощи, като полагане на общественополезен труд, редовно посещаване на учебни занятия за децата и др. Срокът на детските надбавки, който изтича след 1 февруари до отмяната на извънредното положение се удължава служебно до края на месеца, в който е отменено извънредното положение. Срокът за получаване на еднократна помощ от майка/осиновителка студентка се удължава с един месец от отмяната на извънредното положение, ако изтича между 1 март и отмяната. Същата отсрочка важи и за деклариране на промяна в условията, по които се отпускат детски и др. помощи. Валидността на решенията за настаняване в специализирани институции и услуги от резидентен тип се удължава с 1 месец от отмяната на извънредното положение, ако изтича между 1 март и края на извънредното положение.

- Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя за гаранция, че в България няма да влезе нито грам болничен боклук от чужбина. В България не са внасяни медицински отпадъци, увери екоминистърът Емил Димитров. Създадохме оперативен център, с който следим всички граници и получаваме информация за всички превозни средства, които влизат в България, заяви той. Неприятно ми е да го кажа, но "Митници" до този момент не е дала един ред с влезли в България отпадъци, ако не бяхме се организирали ние, нямаше и да знаем какво влиза, оплака се министърът. Депутатите разискват по текст, който ще позволи да не важи законът за обществените поръчки при възлагане на дейности за обезвреждане на опасни и болнични отпадъци. Министърът обясни, че става дума само за пестициди, а не за други опасни отпадъци, тъй като другите страни отказват да ги приемат. Той уверява, че в България има сертифициран инсинератор за пестициди, въпреки че досега сме ги изнасяли за унищожаване в чужбина. На възраженията на БСП, Димитров заяви: "Добре, кажете сега къде на "Позитано" да ги складираме тези пестициди, докато мине кризата".

- Парламентът одобри предложение на ГЕРБ да се даде на правителството властта да включи армията в прилагането на мерките против епидемията. При нужда военните ще бъдат изкарани на улицата, при което ще имат правото да извършват проверки за самоличност, да задържат хора и коли до пристигането на полицията, а когато им се окаже съпротива или бъдат нападнати – да използват физическа сила и помощни средства.

От БСП обявиха, че така се възлагат полицейски правомощия на армията, което би означавало, че полицията и жандармерията са се провалили в задачите си. Социалистите намекнаха и, че това е приплъзване от извънредно към военно положение – за каквото преди дни заговори главният прокурор Иван Гешев. „Да не се окаже, че невидимият враг не е вирусът, а правата на гражданите”, каза соцдепутатът Крум Зарков.

Според управляващите обаче в настоящото положение армията може да предостави необходим ресурс. Димитър Лазаров от ГЕРБ обясни, че и сега военните могат да бъдат ангажирани при извънредно положение в ситуация на военнополитическа криза или въоръжен конфликт, както е записано в Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС). Тъй като обаче тези две хипотези са неприложими в случая, се добавя трета в извънредния закон, но с далеч по-свити правомощия за военните, отколкото при ЗОВС. „Става дума за правна възможност, която се надяваме, че няма да бъде оползотворена ... Това предложение е за извънредното положение, не става дума за постоянно правомощие на въоръжените сили”, успокоително обобщи съпартиецът му Красимир Ципов. „Само дето не казахте, че това е план за военен преврат”, укори социалистите Милен Михов от „Обединени патриоти”.

Какво се случи в първата половина на деня:

В началото на заседанието от БСП недоволстваха, защото между първото и второто четене на проекта от ГЕРБ почти изцяло подмениха съдържанието му. Направиха го бързо и хаотично, което доведе до невиждан безпорядък при разглеждането му в правната комисия снощи и, в крайна сметка, нито депутатите, нито медиите и обществеността разбраха какво се обсъжда и приема.

Това, естествено, се отрази и върху работата в пленарната зала днес. Още преди да започне разглеждането на проекта, социалистите поискаха отлагане с половин час, защото докладът за второ четене им бил раздаден тази сутрин и тепърва трябвало да се запознаят с него. От ГЕРБ очевидно не бяха настроени за разпри, както предния ден, и без съпротива председателят на Народното събрание Цвета Караянчева даде исканата отсрочка.

Дори и в този момент депутатите не забравиха, че са и политици. Социалистите обвиниха управляващите, че са погазили законодателната процедура с начина си на работа снощи - "с два различни доклада, пет хвърчащи листа и устен преразказ от референтите към комисията" - и в знак на протест отказаха да подкрепят новото наименование на закона. От ГЕРБ реагираха: "Стига с тези евтини политически номера от 1997 г.! Дръжте се като политици от 2020 г.!" А водачът на „Воля” – безнесменът Веселин Марешки, се впусна в дълга тирада, в която обвини колегите си депутати, че мълчат за спекулата в цените на горивата, и тържествено се похвали, че той и хората му щели да даряват възнагражденията си. След това всеки заговори за каквото му беше интересно в закона, а наименованието му беше гласувано след около час, когато Йордан Цонев от ДПС иронично запита колегите си: "Като стигнем до другите текстове, какво ще обсъждаме – заглавието ли?".

След това обаче, вместо да тръгнат по проекта - текст по текст, както е по процедура, депутатите отново се захванаха да водят общи разговори по проекта. "Политиците на 21 век (от ЕС - бел.ред.) снощи обявиха субсидии, опрощаване на корпоративен данък и ДДС, подкрепа за домакинствата в рамките на суми и стимули. Какво от това виждаме в закона, който предлагате? Нищо. За сметка на това – засилване на репресиите, отменяне на права, подслушване на хора", нападна управляващите соцлидерът Корнелия Нинова. Скочи да й възрази Цонев, който обяви, че законът трябва да уреди само действията и правощията на органите на изпълнителната власт в условията на извънредно положение. А мерките в помощ на гражданите и бизнеса трябвало да се обсъдят тепърва в контекста на намалелите финансови възможности на държавата в кризата. Според Цонев прогнозите на финансовия министър Владислав Горанов, че бюджетните приходи ще спаднат с 3 млрд. лв. са занижени - истинската сума по-скоро била около 5 млрд. лв. 

Същинската работа започна, когато депутатите извадиха от проектозакона заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, съдържаща мерките против разпространението на епидемията. Вместо това записаха само, че министърът, освен по Закона за здравето, може да въвежда и други временни мерки и ограничения, определени в закон. Управляващите смятат, че така се позволява на здравните власти да реагират по-бързо и гъвкаво при необходимост, без да се налага ново преминаване през дългата и тежка законодателна процедура. От БСП определиха този подход като "непрофесионален и несериозен".

Важна поправка беше приета по предложение на Анна Александрова от ГЕРБ и Христиан Митев от „Обединени патриоти”. В закона беше записано, че "до отмяната на извънредното положение не се прилагат последиците от забава за плащане на задължения на частноправни субекти, включително лихви и неустойки за забава, както и непаричните последици, като просрочена изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи". Това означава, че няма да текат лихви и неустойки, ако не се плати вноска по кредит, а просрочването няма да води до прекратяване на договор - за ипотека или изработка, нито до принудително изпълнение и изземване на обезпечения.

От 13 март, когато беше въведено извънредното положение, до неговата отмяна, няма да текат процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства. Изключение се прави за наказателните дела за налагане на мерки по принуда, по Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест. „Замразяват” се и давностните срокове, предвидени в нормативни актове, с изтичането на които се погасяват или прекратяват права, или се пораждат задължения за частноправни субекти – без тези по Наказателния кодекс и Закона за административните нарушения и наказания. Същото се отнася и за сроковете по антикорупционния закон, засягащи подаването на декларации за имущество и конфликт на интереси, както и съответните проверки на КПКОНПИ.

В същото време ще бъдат удължени с месец от отмяната на извънредното положение други срокове, извън вече споменатите, които изтичат в момента, и са свързани с упражняването на права или изпълнение на задължения на частноправни субекти. А също и действието на административни актове с ограничен срок, който изтича сега.

Извънредното положение ще засегне и работата на държавните и частните съдебни изпълнители – спират се всички обявени публични продани и въводи във владение, които те са обявили, и се насрочват отново след края на кризата, като няма да се дължат нови такси и разноски. Временно няма да се налагат запори на банкови сметки на граждани и болници, както и запори върху заплати и пенсии, обезпечителни мерки върху медицинска апаратура и оборудване, както и описи на собственост на физически лица, освен за задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и за вземания за заплати. Нотариалните производства ще бъдат ограничени само до най-неотложните.

ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Сред другите предложения на ГЕРБ е да се позволи на МВР да проследява електронните комуникации на гражданите, за да открива тези, които са поставени под карантина. Полицията ще може да изисква от мобилните оператори и интернет доставчиците информация за местоположението (данни от клетки и други трафични данни), за да установи къде се намират тези лица и да ги постави под принудителна изолация и болнично лечение. Доставчиците на услуги ще трябва незабавно да дават достъп до данните при поискване от шефовете на дирекция "Национална полиция", столичната и областните дирекции на МВР.

Комисията гласува авансовите вноски за корпоративния данък до юни 2020 г. да се правят на базата на прогнозната печалба за 2020 г. Първоначално Менда Стоянова предлагаше за база да се ползва данъчната печалба, декларирана за далеч по-успешната 2018 г., но впоследствие се отказа от това предложение след бурно недоволство от страна на бизнеса.

В дебатите по промените в социалното и трудовото законодателство доста спорове предизвикаха предложенията в Кодекса на труда, с които се дават нови правомощия на работодателя да пуска служителите си в принудителен отпуск при извънредно положение и какви обезщетения се дължат в такъв случай. В крайна сметка комисията прие предложението на социалното министерство работодателят да може да изпраща по своя инициатива служител само в платен отпуск (първоначалното предложение предвиждаше, ако служителят няма платен, да го изпращат в неплатен отпуск). На въпроси на депутати, ако няма платен отпуск, в какво ще излиза, зам.-министър Лазар Лазаров обясни, че ще важи сегашната хипотеза - неплатен отпуск може да се взема само по искане на служителя.

Спорове предизвика и предложението на НОИ отсрочката за заявления, жалби и други документи за обезщетения, помощи и пенсии да е само 14 дни след края на извънредното положение при положение, че други срокове се изтеглят с един месец след края му. Депутати поискаха и 60-те процента компенсация на работодателя срещу съкращения да се дават на служителя, а не на началника му. В крайна сметка комисията прие предложението на МФ компенсацията да се полага за срок от 3 месеца и да я получава работодателят, а отсрочката за НОИ остава засега 14 дни.

С 6 месеца се увеличава срокът, в който гражданите могат да подменят личните си карти и шофьорските си книжки, чиято валидност изтича в периода от 13 март до 31 октомври 2020 г. Изрично обаче се установява, че през това време тези лични документи ще служат единствено на територията на България.

Серия от промени са подготвени и в здравното законодателство. Правомощията на здравния министър да налага изолация при риск за здравето на обществото се разширяват, като изолацията може да обхваща и контактните на болните, както и лица, влезли на територията на страната от други държави. Така на практика парламент дава правна рамка за вече предприетите действия от националния щаб. Разширява се и видът на мерките, които МЗ може да налага при въникване на извънредна епидемична обстановка, като към тях се добавят временно спиране или ограничаване на работата на обекти с обществено предназначени и други услуги, предоставяни на гражданите. Включва се и изрична забрана при такова извънредно положение контактните лица на зарразените да отказват извършването на тестове дали на свой ред не са станали носители. 

5000 лв. ще бъде глобата за нарушаване на въведените от здравното министерство и регионалните здравни инспекции мерки при извънредна епидемична обстановка, предвиждат промените. Санкцията за едноличен търговец или юридическо лице ще бъде 15 000 лв. Право да установяват нарушенията ще имат държавните здравни инспектори, РЗИ, МВР и общините. 

5000 лв. ще е и глобата за заразено или контактно лице, както и  за лицата от други държави, които не изпълняват задължителната изолация и лечение. Лицата, които са отказали да се явят доброволно на лечение, ще се довеждат принудително по искане на здравните органи или лекаря, насочил лицето за хоспитализация. От 50 до 500 лв. ще бъде глобата за контактно лице, отказало да бъде изследвано за носителство на заразна болест. Такива лица също ще се довеждат принудително за тестове.   

Според новите текстове заповедите за асистирана репродукция ще се удължат с 6 месеца, считано от края на извънредното положение, когато и да настъпи той. Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност, чийто срок изтича, също ще се удължат - за срок от 2 месеца след отмяната на извънредното положение. С 2 месеца след изтичане на извънредното положение се удължава и срокът за валидност на протоколите за  скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, които своевременно изтичат. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари