Дископатия мъчи дядо Неофит

0
Патриарх Неофит ходи едва-едва и превит на две
Патриарх Неофит ходи едва-едва и превит на две

Дископатия измъчва от няколко седмици патриарх Неофит и затова той ходи едва-едва и превит на две, научихме от „Всеки ден".

Заради адските болки се налага Негово Светейшество да сяда на стол по време на дългите празнични литургии по-често от обичайното. Въпреки влошеното си здраве обаче патриархът стоически издържа многочасовите служби, подпирайки се на златния си патриаршески жезъл и без да иска чужда помощ.

На всички миряни обаче, присъствали на празничната литургия за Цветница в катедралата „Свети Александър Невски", направи впечатление, че дядо Неофит очевидно изпитва болка и че му е трудно да стои прав. Той обаче прочете патриаршеския си поздрав прав, макар че бе превит почти до земята. Гласът му обаче бе ясен и той демонстрира висок дух. На няколко пъти изражението на лицето му явно се изкриви от болките в гърба и кръста, но патриархът успя да запази самообладание и да продължи службата седнал или пък прав, както изисква канонът.

Дядо Неофит благослови всички присъстващи в храма с Цветница и макар че вървеше едва-едва, даде лична благословия на десетките православни християни, които му я поискаха. Той приемаше с усмивка пожеланията за здраве. Негово Светейшество благослови и единствения държавник, при това бивш, който уважи празничната литургия. Това бе бившият премиер Ренета Инджова. Желязната лейди бе облечена в стилно оранжево палто. Тя стоеше точно до царския и до патриаршеския престол, където обикновено е мястото на действащите държавници. Те обаче липсваха.

Миряните пък с тъга шушукаха помежду си, че 70-годишният Неофит изглежда доста грохнал, но успява да запази благородната си усмивка. Патриархът от край време има проблеми със здравето, страда от високо кръвно и диабет, а още като Русенски митрополит му бе направена и сърдечна операция. Източници на „Всеки ден" твърдят, че от близкото обкръжение на дядо Неофит са притеснени дали той ще може да издържи дългите литургии, които предстоят във времето до Гергьовден. Най-дълги са празничните служби на Великден, които траят по три часа. В Синода се молят патриархът да не припадне от умора или от болки в кръста.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари