Директори: Искаме по-високи заплати за учителите

1
Продължава да има дефицит на учители по природни науки и математика
Продължава да има дефицит на учители по природни науки и математика Снимка: Facebook

Продължава да има дефицит на учители по природни науки и математика

Добавки към заплатите за най-дефицитните учителски специалности искат училищни директори. Става дума за математика, информатика и природни науки, където в момента гладът за кадри е огромен. За диференциацията в заплащането настояват ръководителите и на двата директорски синдиката в средното образование – Асен Александров, шеф на 51-во СУ, и Диян Стаматов – на 119-то, пише Dnes.bg.

В момента има дефицит на качествени кандидати за преподавателска работа, който обаче е замаскиран от факта, че едни и същи хора подават документи във всички училища, при това от години, коментира Александров. Някои от тях дори никога не са били учители и са привлечени само от по-стабилните в момента преподавателски заплати.

На два пъти миналата година обявявах конкурси за учители по математика и не можах да избера кандидат. Банки и частни фирми предлагат заплати, които не са конкурентни на 1200 лева стартова заплата, с колкото реално сега започват младите учители“, коментира Александров.

Според него пренаситено е предимно с учители по физическо и музика, където кандидатстват 100-200 души за едно място. По дефицитните дисциплини понякога дори не се явяват кандидати.

Според МОН имало много кандидати за едно място. Нямало проблем с учителските кадри. Имам известно несъгласие с това твърдение! За София наличие на десет кандидати за едно място си е прекалено малко! Успоредно с това съм на категоричното мнение, че щом е налице дефицит, това трябва да се отрази на получаваната заплата.

Добре е да няма успокояване сред управляващите, че проблемът с учителите е решен! Има сериозен дефицит на учители по информатика, математика, физика, български език и чужди езици и тази тенденция върви от години“, писа неотдавна пък във фейсбук профила си Диян Стаматов.

Според него добро временно решение е да се даде допълнителна надбавка над заплатата на тази група учители, така че тя поне малко да конкурира заплатите, които биха получавали в други сектори. Става дума не само за новоназначените, но и за работещите досега. Друго учителско предложение е например по чужди езици да се назначават и хора без педагогическа правоспособност, докато МОН излезе с дългосрочна програма какво да предприеме.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    до 1
    Като ти гледам правописа се чудя защо се вълнуваш от математиката!:)
  • 0
    2
    Пешо
    Господа, след две години няма да има почти никакви учители, София не е България, извадете си главите от з.... Те и вижте реалноста! Престанете с популизма, вреден е! Реални работещи решения трябват! Те ще дойдат от низините-действащи учители с опит в реални ситуации! Не видяхте ли, че торитиците не вършат работа! Срам! Голям срам!
  • -2
    1
    Дааааа
    Ей сега настига че на часно ни дерат по 25 лева за час математика ей сега
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари