Димитър Стоянов: Тагарев трябва да изясни дали ще се разполагат чужди военни сили у нас

0
Той определи като необмислени думите на Тодор Тагарев за евентуално участие на България в операцията срещу хутите в Червено море
Той определи като необмислени думите на Тодор Тагарев за евентуално участие на България в операцията срещу хутите в Червено море Снимка: БНТ

Той определи като необмислени думите на Тодор Тагарев за евентуално участие на България в операцията срещу хутите в Червено море

Ще има ли разполагане на чужди военни сили на територията на България трябва да се изясни от самия Тодор Тагарев, когато се върне. Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ Димитър Стоянов - секретар на президента по отбрана и сигурност и бивш служебен военен министър.

"Тази тема не е дискутирана с премиера, върховния главнокомандващ, не е дискутирана и в комисията по отбрана в НС", посочи Стоянов.

По думите му Тагарев е имал желание да посети САЩ още през октомври, но е имало задължително условие да подпише договора за бойните машини "Страйкър". Документът обаче беше подписан по-късно, съответно и визитата му се изместила.

Стоянов определи като необмислени думите на Тодор Тагарев за евентуално участие на България в операцията срещу хутите в Червено море

Едни такива необмислени думи поставят в изключително сложна ситуация българи, пленен на един кораб и трябва много внимателно коментираме как и къде ще участваме и имаме ли мандат да говорим тези неща.

Президентът Радев не води войни с когото и да е било - неговата роля е да защитава правата и интересите на обикновения български гражданин, да защитава националните символи и историята, категоричен е Стоянов.

"Той говори с факти и там, където трябва да критикувана т.нар. сглобка, той я критикува. Това вероятно не се харесва на министър-председателя Денков, но това не е проблем на президента".

Определи като абсолютен провал частичното приемане в Шенген и приемането на допълнителни условия от страна на България.

"Още 2011 г. България беше покрила техническите критерии за Шенген изведнъж сега се повиха нови изисквания и България клекна пред тях, само и само правителството да си закачи брошката на успеха от приемането ни в т.нар. "полу-Шенген", коментира Стоянов.

Промените в Конституцията са приети от Народното събрание с най-малко юристи и с едва 8% одобрение от българските граждани, каза още бившият служебен министър.

"Посочете ми един виден конституционалист - изключваме видните такива г-н Пеевски, г-н Петков и г-н Борисов, които така скоростно и без обществено обсъждане приеха промените".

Не е вярно и твърдението, че президентът е атакувал промените в Конституцията заради своите правомощия.

"От 21 параграфа е атакувал 8, от които само един касае служебното правителство. Той атакува промените заради едни двусмислени и на моменти противоречащи си норми".

Процедурата за ротацията ще мине съгласно Конституцията - с консултации с всички парламентарни групи.

"Президентът ще го направи така, както изисква Конституцията и няма да даде повод на сглобката да го атакува по такъв начин за нарушаване на Конституцията".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари