Димитър Рачков хванал първото си гадже на 18 години

0
Рачков откровено за първата целувка, детството, страстта към птиците, любовта и кариерата
Рачков откровено за първата целувка, детството, страстта към птиците, любовта и кариерата Снимка: Нова телевизия

Три дни след старта на учебната 1972/73 година в Бургас проплаква наследникът на фамилията Рачкови.

Кръщават го Димитър, но не очакват, че след десетилетия ще се превърне в синоним на комедия.

Като малък колоритният водещ на „Господари на ефира” с нищо не издавал, че ще превземе с артистичност родния тв ефир. Бил сериозно и послушно дете.

Сега някои хора няма да повярват. Но ако питаш майка ми и баща ми, ще ти кажат, че не съм бил никак щур. И в ученическите си години съм имал много малко издънки. Бил съм сериозен в учението, искал съм да бъда от можещите, от знаещите хора”, изтъква още Рачков.

Бил много изслушван от родителите си

Аз съм бил едно обичано, добре гледано дете, на което обръщаха внимание. Бях и много изслушвано дете. Никога моите родители не са ме ограничавали, не са ми налагали да правя това или онова. Смятам това за много ценно и се опитвам по същия начин да се държа и с моя син. Не искам да го ограничавам в нищо, смятам, че той трябва да си избере с какво да се занимава. Аз не съм от тези родители, които възхваляват децата си: „Ох, той е страхотен в това!”, не крие комикът.

Всъщност като дете Митко бил изключително затворен. „Събудил се” доста късно за живота. Първото гадже си хванал чак месеци след навършване на пълнолетие – в Твърдица. Именно от сливенското градче е и неговата майка.

Първата целувка пък била в междуградския автобус Шивачево-Твърдица в 22 часа вечерта на последната седалка. Рачков я запланувал още в дискотеката преди това. Нали в такива случаи човек винаги си прави някакви сметки.


Като дете Митко бил изключително затворен

„А сега, а след малко, 20-те километра се изтърколиха и все не събирах достатъчно кураж. Награбих я в последния момент току пред табелата на Твърдица. И стана една, не ти е работа - нито целувка, нито прегръдка, потънах в земята от срам”, връща лентата с усмивка днес комикът. Тогава си дал сметка, че вероятно има проблеми с ухажването, а също и с походката. Отдал го на факта, че живее в малък град – затова и взел решение да търси половинката си по широкия свят – в случая – столицата София.

Несполуки с жени отключили в него страст към птиците

Несполуките с нежния пол отвели актьора към друга страст – птиците. Такава, която той признава, че не е загърбил и до днес, въпреки че днес свободно време почти няма.

Имах 50-60 гълъба в Твърдица. Ставах сутрин в седем, за да ги храня, знаех кой с кого се чифтосва. Абе, другите момчета се заглеждаха по момичета, а аз в небесата по гълъбите зяпах”, признава си звездата от „Като две капки вода”. В онези години дори баща му си мислел, че нещо с Митко не е наред. За щастие обаче впоследствие всичко се нормализирало. А тази страст с птиците е неувяхваща и до днес. Една от мечтите на Рачков дори била един ден да има къща с две немски овчарки, гълъби и папагали. Неслучайно и любимият тв канал на актьора е „Енимъл планет”.

Родителите му гледат папагали

По негово настояване родителите му в Бургас и до ден-днешен продължават да гледат папагали. Първият се казвал Чоко, бил от най-мъничките, но научен да казва цели 12 думи, сред които „мъничка, сладичка душичка”, „кой чука”, „Петьо, учи”, „що не слушаш” и т. н. В бургаския дом на актьора живее още и едно жако – пернатият любимец засега казва „Коко” и „Ало”.

Не бързайте да заключите обаче, че Рачков е неосъществен зоолог или ветеринар. Напротив - той от първи клас се занимава с театър и сегашната му професия е логично развитие на артистичните му наклонности.

Имах едно прекъсване три-четири години, когато учих в строителния техникум, специалност геодезия. Но детската ми мечта да стана актьор си остана и продължих в академията”, разказва екранната половинка на Зуека.

Първата му сценична изява е в постановката „Том Сойер и Хъкълбери Фин” на детската театрална студия в Бургас. На Митко е поверена ролята на Сидни Сойер - братът на Том. В действието са включени и свещи. И в един момент сред невръстните актьори се разпространява слухът, че от свещите стават супер дъвки. Хлапетата не чакат подкана, започват да дъвчат – без да искат, поглъщат целия реквизит. Бесен, режисьорът издава заповед набавеният отново реквизит да не се яде.

Къса чорапогащника на шефка на ДКМС

Ранните театрални изяви отвеждат 13-годишния Димитър при Тодор Живков. Голямото събитие се случва през 1985 г. „Всяка година по-изявени деца от различни окръзи бяха канени за Коледа да изнасят програми в резиденция Бояна”, спомня си Рачков. И продължава: „Аз попаднах в групата избрани, като предварително минахме през прослушване. Възложиха ми ролята на сурвакар. Трябваше да казвам и стихотворение. Освободиха ме от училище. В дневника пишеше: Колеги, моля, не изпитвайте Димитър Рачков, защото ще сурвака другаря Тодор Живков. Бяхме на почит, ходехме като шефове. Дойдохме цяла седмица по-рано в София. Настаниха ни в хотел “Орбита” и всеки ден репетирахме.”


Със Зуека се превърнаха в най-коментираната екранна двойка


Идва сюблимният момент, в който отбраните самодейци от Бургаски окръг трябва да се явят пред Тато. На тържеството в Бояна присъства целият партиен елит. Тогава, без да иска, ученикът Рачков настъпва по краката и къса чорапогащника на шефката на ДКМС Станка Шопова. Тя обаче не му се разсърдила. Всяко от децата трябвало да сурвака предварително определен член на Политбюро. На Митко се паднало да налага за здраве вече покойния Гриша Филипов. „Беше си много вълнуващ момент”, признава актьорът. „То и сега, ако ми се наложи да сурвакам Георги Първанов, пак ще се вълнувам.

Романтик от малък

Рачков отбива военната си служба, като играе едновременно един сезон в Сливенския театър, а в Народния е от 1997-а. Там, разбира се, било пълно с красавици – Митко обаче, не бил от типа Казанова. Държал се на положение. Падал си романтик – от онези, които пазят грижливо смс-си в телефона си с години.

„В началото опипваш почвата, никога не си напълно откровен. Но на човека отсреща му става ясно”, издава рецептата си преди години къдрокосият чаровник.

Пътува безплатно в Твърдица

Сред множеството титли и отличия, с които водещият на „Господари на ефира” може да се похвали, е и почетното му гражданство в Твърдица. Решението бе взето от местния парламент по предложение на градоначалника. Известният актьор получи почетен плакет и удостоверение.

„Димитър Рачков е актьор, съгражданин, човек със силно изявена привързаност към населеното място”, споделят от местната администрация.
Рачков вдигна къща върху наследствен имот в градчето, а местните не крият, че той е голямата им гордост. „Когато и да дойде, Рачков е винаги усмихнат и помага на който може
”, твърдят жителите на Твърдица. 

Една от основните привилегии на почетните граждани пък е – да пътуват напълно безплатно в градския транспорт. Това за Рачков обаче едва ли е приоритетно, тъй като той си ходи рядко в Твърдица.

Превърта километража всяка година

От 60 000 до 80 000 км на година - с по толкова се качва километражът на колата на Димитър Рачков. Ако всички не го познаваха, щяха да си помислят, че е най-малко професионален шофьор.

Животът ми е немислим без колата”, обяснява актьорът, който навъртал повечко километри и защото често ходел до Италия. Налагало му се, за да обменя опит, тъй като „Господари на ефира” е по италиански лиценз.

Мисля, че вече съм на достатъчно години, за да си позволя нова кола”, обяснява той. Избрал баварец, защото много пътува, а автомобилът бил надежден и сигурен. Заложил на класически черен цвят. „Исках да е сребрист, да не личи мръсотията по него, но такъв имаха в наличност. Пък и нали мутрите карат черни коли”, смее се актьорът.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

На плажа, два шезлонга и чадър са 100 лева. Не са скъпи. И в ИКЕА са толкова…

Харесай Дунавмост във Фейсбук