Историята на Лили и Митко трогна цяла България

1

Лили и Митко Хайтови от село Вълчан дол получиха много помощи от страната в последните няколко месеца, по информация на Елка Ашикова от община Баните, пише smolyanpress.net.

Заради големия интерес от страната публикуваме това, което споделя Ашикова:

Вчера бях във Вълчан дол и разговарях с кмета – Едита Текьова, а днес – с Албена Янева – главен експерт към „Закрила на децата“ за община Баните и тя също потвърди, че са събрани на този етап достатъчно храна, дрехи, обзавеждане, компютър, колело и други вещи за децата. При Директора на училището – Роза Кънчева има и пари за децата. Пристигат още помощи. Има спонсор за екскурзия на децата – София, морето и др., както и срещи с известни хора, но от Кънчева разбрах, че децата не искат дори да отидат на училищната екскурзия, за която всичко им е платено, в т.ч. и джобни. Митко не иска да спи другаде. Явно има психологичен проблем, за който е необходима помощ от специалист.

На бащата е уредено и след седмица влиза в болница и му предстои операцията, за която също има спонсор. А след това ще мине ТЕЛК и ще се пенсионира по болест. При затопляне на времето от Строителната камара в Смолян ще направят и цялостен ремонт на къщата им.

Добрите хора, институциите – Общината и социални грижи, представителите на пресата и Вие, приятели направихте много на този етап.Затова не е необходимо да се изпращат дрехи и храна, но трябва да помислим за бъдещето на децата и възможността да живеят и учат като всички други деца. Според мен трябва да се решат два въпроса през следващите месеци – специализирана психологическа помощ за децата и осигуряване на месечни стипендии, като всички които желаят да помогнат да финансират фонд, който да изплаща тези стипендии. Дайте мнение и вие. Нека се обединим и подпомогнем не само оцеляването, а и развитието на тези деца.
Ще бъда благодарна на тези, които имат юридически и финансови познания и ни подпомогнат със съвети, как да се организира работата по учредяването на фонда и отпускането на стипендиите без да се учредява НПО.“

Припомняме, че през февруари т. г. хлапета от класовете от 5 до 8 клас по собствена инициатива събраха пари за обувки на шестокласника Митко.

Митко и сестричката му Лиляна са от близкото до Давидково село Вълчан дол. Съдбата им нашумя преди 7 години заради огромната мизерия, в която живее семейството.

Доходите във фамилията са само от 130 лева социална пенсия по болест на майката, детски добавки и еднократни социални помощи. 60-годишният им баща Ангел Хайтов от три години е на легло след два поредни инсулта. Той се оказал и със счупена става на крака и заболявания. Общината и социалната служба в община

Баните му били осигурени лечение и прегледи, тъй като с години назад имал неплатени здравни осигуровки. Управата и социалните покрили и неплатените вноски, за да може да бъде приет в болница, но мъжът се нуждае скъпо лечение и от операция за подмяна на става, която струва около 2000 лв.

Жена му Надя пък е с психически проблеми. Двете им деца – петокласничката Лили и осмокласникът Митко се грижат за цялата къща и ходят на училище в съседното село Давидково.

Лили от невръстно дете пере всички на ръка и върти сама домакинството. Въпреки че е бедно, семейството е сплотено и целият район се опитват да им помага, за да се справят и останат заедно.

Още преди да се разболее  бащата домът му стана известен като Къщата на мизерията, тъй като местните са единодушни, че няма по мизерен живот от този на семейството на Лили и Митко. Някога Ангел бил багерист и фадромист в Минстрой, след това работил и в дърводелски цех, но много години след това не се хващал никъде на работа, след като първата му жена се обесила в гората, след това починала втората му жена. Задомил се със сирачето Надя Колакова от съседното село Загражден. 38-годишната жена не успява адекватно да гледа децата им, но им е много предана.

Директорката на училището и учителите събират всяка седмица пари от себе си и купуват в петък хранителни продукти за братчето и сестричето. Поели са и купоните им за храна в училището. „Купуват хранителни продукти вместо да им дават пари, тъй като майката трудно се справя с преценката за какви продукти да ги харчи. Децата са много хубави, добри и умни. Каквото и да става е добре, че са заедно, те ще пораснат, не бива да им се търси друга съдба освен да са си в семейството. Кой с каквото може им помага, но хората тук в района нямат голяма възможност да отделят“, обясняват местните.

Акцията на учениците за обувки на Митко се разчу във Фейсбук и собственичка на фирма за спортни стоки от Хасково с корен от село Давидково Лидия Садова облякла децата. Тя и сестра й Събка Кокалова подарили на двете деца нови спортни екипи с елечета и тениски и пратили екипи и на родителите им. Оставили и 150 лв. при домакинката на училището да се купуват хранителни продукти и хигиенни препарати всеки петък за братчето и сестричето.

В Давидково са уверени, че двете деца ще се справят с малко помощ в живота, защото и сега сами се справяли като големи с трудната съдба. Наплашеният от строгостта на татко си Митко ставал все по-уверен с внимание и любов в училище. Директорката му помага редовно след часовете за уроците и домашните.

В средата на март т.г. кметът на Баните Милен Белчев поде кампания за събирането на средства в помощ на семейството от село Вълчан дол.

От Камарата на строителите в област Смолян закараха хладилник, печка, пералня, чували с дрехи и обувки. Събират и пари. Готови са да направят пълен ремонт на покрива на къщата и да я санират като дарение", каза Белчев.

Ето как да помогнете на децата:

Лили и Митко имат нужда от дълготрайни или консервирани хранителни продукти, от дрехи, обувки (Лили - 38 номер, Митко - 40 номер), книжки и всякакви пособия за деца на тази възраст.

Пратки в колети може да изпратите на адрес: с. Вълчан дол, Пощенски код 4947, ОБЩИНА БАНИТЕ, ОБЛАСТ СМОЛЯН.

За връзка: Едита Текьова, кмет на селото - 0885 839085.

Хората, които искат да помогнат с пари, трябва да са наясно, че малките нямат банкови сметки, нито техните родители имат. Леля им, сестрата на таткото Ангел, ще контролира постъпилите средства да се изразходват единствено за децата.

За парични записи адресът е: с. Загражден, Пощенски код: 4950, ОБЩИНА Баните, Област Смолян.

ПОЩЕНСКИ КЛОН за кметство с. ВЪЛЧАН ДОЛ - Едита Текьова (кмет).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари