Димитър Манолов: Преди 2 години Кирил Петков и Асен Василев се подписаха за спасяване на "Марица Изток"

1
Ще бъде ритуално самоубийство, ако затворим външната енергетика, коментира синдикалистът
Ще бъде ритуално самоубийство, ако затворим външната енергетика, коментира синдикалистът Снимка: БГНЕС

Ще бъде ритуално самоубийство, ако затворим външната енергетика, коментира синдикалистът

"Трябва да го наречем полуспоразумение, защото половината го подписаха, а другата половина не. Подписаха енергетиците, но не и миньорите. Проблемът е в огромното недоверие на хората. Имат своите основателни причини. Идеята, която дадох, да се приеме специален закон за енергийния преход, не срещна разбиране. Надеждата ми е в това, че повечето от депутатите оцениха идеята", коментира президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Има твърде много нерегламентирани неща, каза Манолов. "Това, за което говорим днес, спокойно може да бъде пътната карта, която да бъде включена през такъв закон", уточни гостът.

Според него не е ясно какво точно ще бъде изпълнено от договорените шест искания на протестиращите.

"Всичко остава на добрата воля на едната страна. Имам всички причини да не съм доверчив. Участвал съм в подписването на подобни споразумения, някои от които като реализация са се случвали на 180 градуса от смисъла на подписаното. Преди 2 години Кирил Петков и Асен Василев отидоха в Раднево и се подписаха под една петиция за спасяване на "Марица Изток". Отидоха пак по избори, както е сега. Когато единият стана премиер, а другият министър на финансите участваха в създаването на План за възстановяване и устойчивост, различаващ се на 180 градуса от подписаното в Раднево. Той не беше консултиран с никого. Най-вероятно други биха постъпили по същия начин", каза президентът на КТ "Подкрепа" пред Bulgaria ON AIR.

Единственото, което може да прилича на гаранция, е да стане закон, настоя той.

"Днес отсъстваше само парламентарната група на БСП, другите бяха там. От парламентарните групи, поддържащи (не)коалицията, се съгласиха. Те трябва да напишат такъв закон", добави Манолов.

Той коментира и информацията, че ако се изтеглят плановете за териториално развитие, ще загубим пари.

"Не може да загубиш нещо, което нямаш. Достатъчно е да си спомним какво стана с "Козлодуй", метнаха ни едни пари, ние го затворихме и се закопахме. Тук, ако го направим, няма да стигнем до обикновено закопаване, а ще бъде ритуално самоубийство, ако затворим външната енергетика", категоричен е президентът на КТ "Подкрепа".

Манолов е на мнение, че най-голямата сила на ТЕЦ-овете, за което алтернатива не е измислена, е, че "ТЕЦ-ът може бързо да ни пусне ток".

"ПАВЕЦ "Чаира" е недостроен заради това водното количество във високата му част е повече от това, което се намира в долната, т.е. той работи с една част от истинския си капацитет. Говорят, но никой не прави нищо за построяването на втора ПАВЕЦ. България има сериозни възможности. Темата е отворена", обясни още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари