Бъдещият премиер на РСМ ще покани Кирил Петков в Скопие

0
Причината е да се намери взаимно приемливо решение с България, за да се вдигне блокадата за започване на преговорите с ЕС
Причината е да се намери взаимно приемливо решение с България, за да се вдигне блокадата за започване на преговорите с ЕС Снимка: БГНЕС

Веднага щом стане премиер на Република Северна Македония, Димитър Ковачевски ще покани българския министър-председател Кирил Петков на визита в Скопие.

Това е казал новият лидер на СДСМ във вторник сутринта и на американския посланик в югозападната ни съседка Кейт Бърнз, като е посочил, че трябва да се намери взаимно приемливо решение с България, за да се вдигне блокадата за започване на преговорите с ЕС. По думите му, трябва да се направи план за вдигане на ветото, съобщава скопският телевизионен канал „Телма“, цитиран от Фокус.

За нас е най-важно да направим план, заедно с българското правителство, за вдигане на блокадата час по-скоро, разбира се, чрез взаимно приемливо решение... Вярвам че можем да намерим компромис по отворените въпроси“, заяви Ковачевски.

В изявлението на партията след срещата на Ковачевски с Бърнс не се посочват подробности за какъв план се е позовавал Ковачевски, т.е. дали ще отрази предложението на българския премиер Петков за създаване на нови работни групи между двете страни в няколко области или новия лидер на социалдемократите ще представи на София собствен план за преодоляване на ветото.

Междувременно българският министър-председател заяви, че изчаква да приключи процесът по избор на ново правителство в РСМ и след това да направи план за работата на работните групи, които предлага, за които иска да има яснота през януари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари