Димитър Бербатов: Българският футболен съюз е диктатура

0
БФС продължава да отстранява клубове без никакво основание, заяви футболистът
БФС продължава да отстранява клубове без никакво основание, заяви футболистът Снимка: Facebook

БФС продължава да отстранява клубове без никакво основание, заяви футболистът

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз (БФС) Димитър Бербатов алармира днес, че нови 41 аматьорски футболни клубове са били изхвърлени от редиците на организираните първенства. Именно поради тази причина той е имал днес срещи с министър-председателя академик Николай Денков и с министъра на спорта Димитър Илиев. Бербатов е запознал политиците с проблемите във футбола, както и в невъзможността да бъде повлияно по какъвто и да е начин на централата.

"Изключването и наказването на футболни клубове-членове на БФС продължава. Те са отстранени без никакво основание. На всеки нормален човек е ясно, че това е чистка. И това е заради това, че са се възползвали от правото си да свикват конгрес. Мотивите са уронване на престиж и общи обяснения. А всъщност това е една диктатура, защото те не получават дори елементарна възможност да упражнят правото си на глас. И самите клубове не са наясно, че са изключени. Някои от тях го научават в последствие или от зоналните и областни председатели", започна Бербатов днес.

Въпросното изваждане на 41-те клуба от редиците на БФС е станало на заседание на изпълнителния комитет на БФС на 23-и май. А Петър Величков – бивш член на управата и в момента част от екипа на Бербатов, дори обясни и технологично как е станало това. На самите членове на ИК не са били дадени имената на въпросните отбори за отстраняване, а Борислав Михайлов – след като е прочел протокола и мотивите, е изчакал точно две секунди преди да се произнесе, че няма гласове против.

"Аз днес имах среща с министъра на спорта, а преди това с министър-председателя. Искаме ММС да вземе отношение по този въпрос. Над 3000 деца са спрени да практикуват любимата си игра и това е заради желанието на някои хора да запазят властта си. Ощетените научават това от регистъра на ММС. И как играта да е справедлива? А ние искаме само честен двубой", разказа Димитър Бербатов.

Той обяви и как БФС се опитва да контролира отборите, според него. Изключените клубове имат право да се пререгистрират и да влязат в първенството с нови съдебни документи и управителни съвети. Но според Бербатов, "това е тънката схема, за да не могат да гласуват на предстоящия изборен конгрес". Според Устава на БФС, новите членове на футболния съвет нямат право да участват в избори на футболно ръководство на централата преди да бъдат утвърдени от Конгрес.

"Призовавам и самите клубове да търсят варианти да огласят проблемите си. Защото причините за отстраняването са без никакви реални причини. Основното е уронване на престижа, което означава единствено, че са участвали в онзи Конгрес, за който дори и съдът обясни, че не е нарушение", заяви Бербатов. "Очаквам държавата да даде мнение по въпроса. Министерството на спорта дава лицензите на федерациите. Но напълно шокиращо е как е изключена такава голяма бройка клубове. Сега 41 – с решение на изпълкома на 23-и май, а преди това 95. Смятам, че вече положението е нетърпимо. И на слепия му стана ясно, че думата е чистка".

Още преди началото на пресконференцията той каза, че иска експедитивност от медиите, защото бърза да гледа на живо българската шахматистка Нургюл Салимова.

"Тя е пример за решителност, за инат по правилния начин. Но много път има да извърви още до върховете, защото е много млада. Аз я познавам отлично, защото е лауреат на моята фондация. Отделете ѝ време", призова бившият централен нападател на Тотнъм и Манчестър Юнайтед.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари