Детските игри в миналото и сега

0

Европа става детска площадка за игра в международен проект.

Какви традиционни игри и спортове са играли днешните баби и дядовци, когато са били деца. Дали внуците им днес се увличат по състезателно хвърляне на топчета или подскачане върху нарисувана на асфалта дама? Могат ли деца от България, Гърция, Полша, Швеция и Германия да намерят общ език чрез традиционните игри и спортове?

На тези въпроси търсят отговори участниците в проекта „Европа е нашата площадка за игра“ (Europe is our playground) на неправителствената организация „Димофелия“ от град Кавала, Гърция, подкрепен по Програма Европейско партньорство за спорт. Русенското сдружение „Приятели на музея“ е един от партньорите. Участват общините Варна и Банско, Нюрнберг и Гръцката фондация за култура в Берлин, Варшава и Стрьомстад (Швеция).

На първата работна среща, която се проведе от 18 до 20 март в Кавала, партньорите обсъждаха календара на събитията. През месеците април и май в Русе ще се проведе теренно проучване за събиране на устни истории (oral story) от възрастни хора по темата за детските фолклорни игри в миналото. До началото на есента ученици и младежи ще имат възможност да се включат в три конкурса: за рисунка, фотография и есе с фокус върху традиционните спортове и игри, които са част от местното нематериално (фолклорно) културно наследство.

Изследователската част ще помогне за конкретна цел: да се насърчават днешните деца да прекарват по-малко време пред екрана на компютъра и повече – в игри на улицата или в градските паркове.

Общият бюджет на едногодишния проект е малко над 130 хиляди евро. Половината са европейски средства, останалите са осигурени от община Кавала и гръцки спонсори. Българските партньори нямат финансов принос.

На снимките:

1. Пумпал, стъклени топчета и зарче – обикнати по цяла Европа играчки от векове.

2. Кметът на Кавала г-н Константинос Симитис (в средата) даде специална пресконференция по проекта.

3 и 4. Момент от работната среща на участниците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари