Русенски ученик е новият Го гений в Европа

8
Българския гений надигра конкурентите от Азия на турнир в Токио
Българския гений надигра конкурентите от Азия на турнир в Токио Видео: БНТ

16-годишен ученик от Русе е най-добрият състезател в Европа на китайската логическа игра Го.

Белгийската Го федерация нарече Синан Джепов българския гений, след като на турнир в Токио надигра конкурентите от Азия и стана шести в света.

Преди четири години Синан Джепов случайно разбира от свой приятел за съществуването на Го играта и започва да изучава правилата й в интернет. Тя е създадена преди повече от 4000 години в Древен Китай, предава БНТ.

Често е сравнявана с шахмата, но за разлика от него Го има безкрайни комбинации, а числото, указващо броя на възможните варианти е два пъти по-дълго от това на предполагаемия атом във вселената.

Играе се върху дъска с черни и бели камъни. И тъй като у нас логическата Го игра е слабо позната, Синан е принуден да тренира с играчи в интернет. Става толкова добър, че побеждава наред професионалисти от цял святна турнири в Германия, Румъния, Турция и Япония.

За да участва в състезанията обаче, ученикът от икономическата гимназия в Русе разчита на семейния бюджет, който не винаги е достатъчен. Оказва се, че Българската Го федерация не може да поеме изцяло разноските по неговите участия.

Затова Синан преподава видео уроци по Го в интернет на 50 деца от Русия, Франция, Бразилия, Турция и Румъния. Казва, че мечтае да се реализира в областта на икономиката и да остане в България. А логическата игра е хобито, което никога няма да спре да развива.

Следващото състезание, в което ще участва българският Го играч е в Германия, където ще се изправи срещу най-добрите в света във всички категории на играта.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари