Деца са държани като роби в Румъния

0
Престъпленията са били извършени под прикритието на финансирана от държавата програма
Престъпленията са били извършени под прикритието на финансирана от държавата програма

14 души получиха обвинения от румънската прокуратура за трафик и третиране на германски тийнейджъри „като роби“, пише БГНЕС.

Престъпленията са били извършени под прикритието на финансирана от държавата програма, насочена към подпомагането на младежите.

В периода от 2014 до 2019 г. деца на възраст от 12 до 18 години са станали жертви на трафик и са били подложени на насилие в център в отдалечен планински район в Северна Румъния, съобщиха от прокуратурата за борба с организираната престъпност.

Разследването е започнало през август и сега е изпратено за разглеждане по обвинение за участие в организирана престъпна група, трафик на деца, лишаване от свобода и пране на пари. Държавното обвинение твърди, че германските граждани и създатели на програмата „Проект Марамуреш“ Берт Шуман (на 61 години) и съпругата му Бабет Шуман са в основата на престъпната схема.

Сред обвинените има служител от Агенцията за закрила на детето, който си е затварял очите пред злоупотребите. Надзорници на програмата и местни жители, които използвали децата като работници,  също са получили обвинения. По време на претърсването на центъра през 2019 г. в него е имало 20 деца.

Според прокуратурата тийнейджърите са имали поведенчески проблеми и идват от „проблемни семейства”. Те са включени в програмата, след като германските власти са ги отнели от семействата им и са ги поверили на „Проект Марамуреш“ за рехабилитационна програма, разказват от прокуратурата.

В действителност, обаче, децата са били подложени на строги и брутални методи на така нареченото образование в центъра. Държани са в условия, които могат да бъдат сравнени с робство, експлоатирани са, като са били принуждавани да работят до физическа работа, която не е била по силите им и ги е довела до пълно изтощение, били са лишавани от храна и свобода.

Средствата, изплащани от германската държава, „се използват предимно за други цели, различни от тези, за които са предназначени“. Миналото лято прокурорите намериха в дома на Берт Шуман 137 000 евро и почти 9 000 евро у един от предполагаемите му съучастници, чийто произход те не можаха да обяснят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари