Деца посадиха дърво в алеята на бул. „Цар Освободител” в памет на жертвите на пътя

0
16 ноември - Световен ден в памет на жертвите на пътя
16 ноември - Световен ден в памет на жертвите на пътя Видео: TVN

16 ноември - Световен ден в памет на жертвите на пътя

Той е определен с резолюция на Асамблеята на Организацията на обединените нации от 2005 година и се чества всяка трета неделя на ноември. На този ден в редица страни по света се отдава почит и внимание към загиналите и пострадалите при катастрофи.

За първи път този ден е отбелязан през 1993 г. в Обединеното кралство, а организацията „Мир на пътя” поставя началото на традицията. С всяка изминала година към нея се присъединяват все повече страни.

Тази година календарният ден за възпоменание на жервтите е 16 ноември.

Преживяването на пътно-транспортно произшествие, получаването на травми, загубата на близък вследствие на такъв инцидент са болезнени събития, които оставят дълбоки и трайнои следи в съзнанието на всеки човек, често пъти за цял живот. Всяка година милиони хора от цял свят се присъединяват към огромното множество на пострадалите от автомобилни катастрофи.

Значителна част от жертвите са млади хора, отишли си без време. Голям брой от инцидентите е можело и е трябвало да бъдат предотвратени. Отговорността за смърт или тежки травми, причинени при автомобилни катастрофи, е огромна, загубата и мъката на близките – неутешима.

Този специален възпоменателен ден е нужен за жертвите на пътя, за да може те да усетят всеобщото признание за загубата, за болката, за страданието си. Той се е превърнал и във важен инструмент на борбата с безразсъдното шофиране; на превенцията на тези тежки инциденти, които оставят своите непреодолими последици.

Учениците от ПГСАГ „П. Пенев” отбелязаха 16 ноември – Деня за възпоменание на жертвите в ПТП не само с черна статистика за броя на загиналите, не само с фотоси показващи ужасите от неразумното шофиране. Те посадиха дърво в алеята на бул. „Цар Освободител” 105 А, в памет на загиналите на пътя Первин и Мертан.

Дървесният вид Явор е дарение от фирма „Паркстрой” ЕООД – Русе.

Източник: Dunavmost.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари