"Обади се, когато пристигнеш", изписаха с раниците си ученици в Гърция

0
Посланието е в памет на загиналите във влаковата катастрофа
Посланието е в памет на загиналите във влаковата катастрофа Снимка: АП / БТА

Посланието е в памет на загиналите във влаковата катастрофа

„Обади се, когато стигнеш“, беше посланието, което ученици от Гърция изписаха, нареждайки раниците си по асфалта, за да изразят символично своето последно сбогом на загиналите във влаковата катастрофа, предаде в електронното си издание в. „Катимерини“. Повечето от жертвите са на възраст между 20 и 30 години според Рубини Леондари, ръководител на съдебномедицинската служба в Лариса, цитирана от националната гръцка телевизия ЕРТ, пише БТА.

В гръцките медии и социалните мрежи започнаха да се появяват едно след друго трогателни послания с подредени по земята раници на ученици на гимназиална възраст по повод трагедията от 28 март, когато в 23:21 часа се сблъскаха пътнически и товарен влак близо до Темпейската долина в Гърция, между планините Олимп и Оса. Сред ученическите послания са и: „Обади се, когато стигнеш“, „Темпе“ (или „Темби“) и „Без повече престъпления“.

До момента по данни на гръцката противопожарна служба броят на жертвите е 46, като в пътническия влак е имало общо 431 души, предаде в електронното си издание в. „Катимерини“.

„Постоянно изнасяха млади хора“, бяха думите на лекар от Лариса, цитиран от „Катимерини“, описващ преживяното непосредствено след катастрофата.

Починалите и ранените са били предимно студенти. Лекарят обясни, че през цялата нощ са се провеждали хирургически операции, като предварително насрочените операции са били отменени, за да се поемат прииждащите пациенти, а в 5:00 ч. сутринта е приключила последната операция.

„В началото при нас идваха хора с наранявания, повечето от които със сравнително леки наранявания, като фрактури и счупени кости. От един момент нататък започнаха да носят и труповете“, разказа друг лекар от друга болница в Лариса. По думите му броят на загиналите в сравнение с клиничната картина на ранените е бил непропорционално голям. „Постепенно заключихме, че тези, които са били в първите вагони, не са оцелели, а тези, които са били в следващите вагони, са сравнително леко ранени за мащабите на трагедията“, добави той.

В пет болници в Лариса е оказана помощ на повече от 160 ранени, а най-малко 65 души са приети в тях. За евакуацията на пациентите са били мобилизирани над 40 линейки.

За да се покрият нуждите на пострадалите, от вчера по обяд се образуваха дълги опашки пред множество центрове за кръводаряване в различни градове в Гърция, след като гръцкият Национален център по кръводаряване отправи спешен призив към гръцките граждани да дарят кръв.

Сред дарилите кръв беше и посланикът на Израел в Гърция Ноам Кац. Той публикува в социалните мрежи своя акт с думите: „Всички можем да помогнем.“

Днес по обяд от центъра обявиха, че дарените кръвни банки са достатъчни и поднесоха голямо „благодаря“ към всички, откликнали за каузата. „Кръводаряването е акт на любов и доказателство за социална чувствителност“, се казва в изявлението на гръцкия Национален център по кръводаряване по повод мащабната доброволческа обществена реакция.

За трагедията са винени правителството, което не се погрижило за железопътната инфраструктура и сигурност, както и отговорни компании и служби, като основната гръцка железопътна компания „Хеленик трейн“ (Hellenic Train) и железопътната инфраструктурна компания ОСЕ.

В частност за инцидента беше обвинен 59-годишният началник на гарата в Лариса. Днес адвокатът му Стефанос Пандзардзидис информира, че клиентът му е съкрушен от трагедията и „поема своята част от отговорността“. Развоят на делото предстои.

По повод катастрофата министърът на транспорта Костас Караманлис подаде оставка вчера.

В страната е обявен тридневен национален траур.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари