Десислава Атанасова: ГЕРБ ще върнат мандата, ако го получат

0
Според Томислав Дончев не е редно вторият да прави коалиция
Според Томислав Дончев не е редно вторият да прави коалиция Снимка: БГНЕС

Според Томислав Дончев не е редно вторият да прави коалиция

Ако ГЕРБ получи втория мандат, в случай, че Кирил Петков не успее да състави правителство, ще го върне. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на брифинг в парламента след гласуването на вота на недоверие, предаде БТА.

„За“ вота гласуваха 123 депутати, против бяха 116, без въздържали се.

"Аз вече няколко дни наблюдавам Кирил Петков, че заявява с оптимизъм, че той ще осигурява 121 или повече народни представители, които ще подкрепят следващото му правителство", коментира още Атанасова.

Тя определи внесения от ГЕРБ-СДС като нормална конституционна процедура.

Според Томислав Дончев не е редно вторият да прави коалиция.

Според Конституцията, когато Народното събрание гласува недоверие на министър-председателя или на Министерския съвет, премиерът подава оставката на правителството. В основния закон е записано, че след консултации с парламентарните групи президентът възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство. Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет (МС), президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател. Ако и в този случай не бъде предложен състав на МС, президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за премиер.

Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание (НС) да избере кандидата за министър-председател. Ако не се постигне съгласие за съставяне на правителство, президентът назначава служебно такова, разпуска НС и насрочва нови избори. Избори за нов парламент се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на последното НС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Що ма, курво?
    Нали искахте властта, вземете я. Искам да видя как олиото ще стане 3 лв. бензина и газта - на старите цени и т.н. Къде ви е вожда, вероятно в зайчарника? Миризлива Дуловска пу..о /това са го казали шофьорите от НСО/ защо сега давате заден, внимавайте, отзад са ДПС с мехлемите...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари