Десетки убити след зловещ атентат

0
Според местните медии двама атентатори-самоубийци са извършили нападението
Според местните медии двама атентатори-самоубийци са извършили нападението Видео: tayyar.org

Две експлозии в столицата на Ливан Бейрут в час-пик убиха най-малко 37 души и раниха 181, съобщиха властите.

Взривовете са ударили южното предградие на Бурдж ел-Баранджех – бастион на шиитската групировка „Хизбулла“, през няколко минути. Според местните медии двама атентатори-самоубийци са извършили нападението, пише Ureport

Все още нито една организация не е поела отговорност.

Според източник на Associated Press (AP) в ливанските сили за сигурност, първият атентатор е детонирал експлозивите си пред шиитска джамия, а вторият се в взривил в пекарна наблизо.

Трети нападател е бил открит мъртъв с откъснати крака, като в същото време е носел непокътнат колан с експлозиви. Източникът на AP твърди, че атентаторът може да е станал жертва на втория нападател-самоубиец, защото тялото му се е намирало близо до него.

Тази информация беше потвърдена и от телевизия „Ал-Маядийн“, която описва третият участник като брадат млад мъж.

Болниците в Бейрут призовават хората да дарят кръв, както и да не се скупчват пред вратите им, за да може линейките и спешните екипи да работят необезпокоявано.

Скоро след взривовете линейки са изпълнили района на взрива и са започнали да евакуират ранените и загиналите. Войници на ливанската армия и бойци на „Хизбулла“ са направили кордон.

Конфликтът в съседна Сирия влошава сигурността и задълбочава сектантското напрежение в Ливан. Южен Бейрут е ставал мишена на сунитски военни групировки и преди.

„Хизбулла“ се сражава редом до силите, верни на сирийския президент Башар ал-Асад, а сунитите мюсюлмани в Ливан като цяло подкрепят опозицията.

На сградите в близост до взривовете са нанесени значителни щети, а тела лежат безжизнено на земята в някои от намиращите се наблизо магазини, предаде Франс прес.

По улиците има кръв, а сили за сигурност се опитват да отцепят мястото на атентата и разпръснат насъбралите се хора.

Сирийските бунтовнически групировки, сред които и „Ислямска държава“ също са атакували цели в Ливан през последните години, но въпреки това страната запази относителна стабилност.

След относително спокоен период, назряват опасенията, че мащабът на нападението може да въвлече Ливан в сценарий, подобен на продължаващата вече над 4 години сирийска гражданска война.

Източник: Ureport
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари