Депутатът, предложил 22 септември да е официален празник: Потърсих подкрепа от Ахмед Доган

0
Той е бивш шеф на баретите и следствието
Той е бивш шеф на баретите и следствието Видео: NOVA

Той е бивш шеф на баретите и следствието

Вече 25 години България празнува с почести Деня на независимостта. Решението 22 септември да е официален празник е взето от парламента през 1998 г. То идва от един депутат - бивш шеф на баретите и следствието.

Днес отново се чуха призиви 22 септември да се превърне в национален празник, те дойдоха от СДС. Всъщност партията е един от вносителите на проект за отбелязване на днешния ден като официален празник. Първи обаче промяна в закона предлага депутатът от Обикновеното Народно събрание Арлин Антонов.

Идеята 22 септември да е официален празник се ражда в кулоарите на Народното събрание, в депутатското кафене в разговор между трима приятели - артиста Мариус Донкин, журналиста Георги Таков и народния представител Арлин Антонов.

"По тяхна молба. Казаха: "Ти имаш право на законодателна инициатива, като депутат. Дай да го внесем, че тази година стават 90 години от обявяването на независимостта". Реших да го внеса, но се замислих. А, ще мине ли? Това е все пак нещо, което е свързано с нашата национална история, но тук са намесени и външни сили - една Република Турция, ако каже "не е времето българите сега да си празнувате това нещо", спомня си Арлин Антонов, бивш депутат от ОНС

Младият депутат решава да потърси подкрепа от партиите, но най-първо в лицето на ДПС. "И реших да се обадя на Ахмед Доган, лично. Той беше вкъщи. Набрах го. Казах му: "Г-н Доган имам желанието да бъда подкрепен от ДПС. Ще внеса предложение за национален празник - 22 септември, че това е празникът, в който ние получаваме пълната си и политическа независимост, след Освобождението от Руско-турската война. Какво ще каже ДПС? Ще ме подкрепи ли? Трябва да кажа, че Доган не е мислил повече от 7-8 секунди. Каза ми: "Как ти дойде на акъла? От година си депутат, а ние толкова време тук и не сме се сетили. Естествено ще подкрепим", разказва Антонов.

Той събира нужните подписи и внася предложението през май 1998 година. Следва мълчание, до септември, когато се разбира, че депутатите от СДС внасят същото предложение, но с леки корекции. "И така на 9-и септември, тъй като е промяна в националните празници на България, през Кодекса на труда, стана национален празник 22 септември", допълва той.

И днес, когато отново се чуват гласове за промяна на националния ни празник, бившият депутат напомня, че не трябва да има противопоставяне между историческите дати. "Ако не беше 3 март, другите празници ги няма. Така че аз мисля, че трябва да си остане решението на българските граждани сега да помислят и един референдум да каже кой да бъде официалният, а другите да останат празници".

За внеслия първи предложението, днешният ден да е официален празник - 22 септември остава специална дата. "Това е пълното освобождение след петвековното робство, политическо и икономическо и социално излизаш на картата на света след тази война", подчертава Арлин Антонов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари