Депутатът без банкова сметка Иван Димитров спрял да плаща кредит и издръжка след тежък инфаркт

1
Водил съм стотици дела на работници про боно, каза депутатът
Водил съм стотици дела на работници про боно, каза депутатът

Димитров, който е известен адвокат в родния му Разлог, не бил разбран правилно

Депутатът без банкова сметка” бе наречен зам.-председателят на парламентарната група на “Демократична България” Иван Димитров, след като се обяви против предложението народните представители да получават заплатите си само по банков път и да бъде забранено плащането им кеш.

Димитров, който е известен адвокат в родния му Разлог, обаче имал банкова сметка и не бил разбран правилно, оправда се той.

Би било противозаконно да бъдат лишени депутатите от възможността да си получават заплатата и на ръка. Ако такова важи за парламента, трябва да важи и за всички други предприятия”, смята Димитров. Но в крайна сметка дори самият той гласува “за” забраната на заплатите кеш.

Не само, че Димитров има банкова сметка, но от 2011 г. има и голям ипотечен кредит от 432 436 лв. към Юробанк, показва справка по декларацията на Димитров към антикорупционната комисия. През септември обаче кредитът вече е прехвърлен към колекторската фирма.

Димитров отрече това да е причина за първоначалното му искане депутатските заплати да могат да се вземат и кеш. Пред “24 часа” той обясни, че кредитът бил три пъти по-малък, но нараснал през годините заради лихви и съдебни такси. Част от парите били за строеж на сграда, където е офисът му в Разлог, но по-голяма сума била за обучението на голямата му дъщеря в чужбина.

Преди време юристът получава тежък инфаркт и тогава закъсва с плащането на вноските.

"Бях на оня свят, за 10 минути бях умрял, но лекарите успяха да ме върнат. И сега не съм се възстановил. Сутрин пия по 8 хапчета, вечер - по 9. Не съм престъпник и всички в Разлог го знаят. Намерете някой, който да каже лоша дума за мен или пък, че съм лош и слаб адвокат. Водил съм стотици дела на работници про боно. Откровен и честен съм и си отстоявам позициите. През годините съм имал възможност да направя политическа кариера в актуални и големи партии, но съм отказвал, защото имам принципи”, разказа Димитров.

А как обслужва кредита си? Оказва се, че част от него се погасява с продажба от частен съдебен изпълнител на апартамент 58 кв. м за 24 хил лв. начална цена. Все още няма резултати дали е продаден. Жилището е собственост на него, жена му Нели, която също е адвокат, и фирмата ѝ “Вира 09”.

4500 лв. издръжка за малката си дъщеря

дължи още Димитров по справка с декларацията пред КПКОНПИ. Макар в официалната биография на сайта на ДБ да пише, че депутатът е женен, той не живеел със съпругата си, научи “24 часа”.

Като уважаван адвокат го определят местни

В 20-годишната си кариера Иван Димитров се занимавал предимно с наказателни дела и успявал да помогне на мнозина в юридическите им казуси. Той имал и голям принос за това в Разлог да е жива една от най-силните структури на ДСБ в Благоевградска област.

За пръв път той влиза в националната политика след изборите на 4 април и става депутат в 45-ото и 46-ото НС, а на последните парламентарни избори повежда листата в Благоевград. Преди това е общински съветник на ДБ в Разлог.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари