Ден 66: Прожекции с "бисерите" на Караянчева

0
Отровното трио се обърна към "мафиотите", които спонсорират протеста
Отровното трио се обърна към "мафиотите", които спонсорират протеста

Следим в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 66-ия си ден, информира "Дневник".

20:29

Няколко десетки души от протеста в момента гледат "Господари на ефира", а предаването се прожектира на необичаен екран - сградата на Народното събрание.

Ден 66: <strong class='keys'>протест</strong>ът използва сградата на парламента за киноекран

© Георги Кожухаров

20:18

Малко преди 20 часа камионът с озвучителната техника на инициаторите на протеста от "Отровното трио" блокира пътното платно пред БНБ. Няма други блокирани точки в столицата, а на площада пред президентството има малко хора и обстановката е спокойна.

19:45

"Урна на промяната" на протеста в Русе

Протестиращи се събраха тази вечер в центъра на Русе на протест с искане за оставките на премиера и главния прокурор. Те поставиха "Урна на промяната" пред Съдебната палата на пл. "Свобода", в която всеки може да пусне идеите си какво в България да се промени, за да стане страната по-добро място. Те събират и подписи с исканията на протеста, предаде БНТ.

19:26

В София започва 66-ия протест срещу премиера и главния прокурор

На площада пред президентството започват да се събират участници в 66-ия протест с искане за оставки на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. На мястото има малко хора и обстановката е спокойна. По-късно тази вечер се очаква протестиращите да се отправят на традиционното си шествие към Орлов мост.

19:10

Радев: Управляващите да не изсмукват чекмеджетата на гражданите

Президентът Румен Радев обяви в Трявна, че времето за диалог с премиера е изтекло и той не би водил разговори, преди Борисов да подаде оставка.

"Управляващите трябва да работят така, че да се пълнят чекмеджетата на гражданите, а не да ги изсмукват, за да пълнят собствените си чекмеджета."

Държавният глава определи като опорка, която не приема, твърденията за конфликт между президентската институция и Министерския съвет.

"Това не е сблъсък между две институции. Това е сблъсък на народа с мафиотизираното управление", каза Радев. "Дълбоката криза на доверие може да се излекува само с оставка, с честни избори и с ново доверие, за да могат страните да се чуят и да е ясно как ще работят в интерес на гражданите", добави той, цитиран от пресслужбата на президентството. В коментар за думите на премиера Бойко Борисов, че "мафията иска да ни свали", Радев заяви: "Една такава позиция според мен свидетелства или за дълбоко психично разстройство, или за тежка форма на автократизъм".

14:22

Караянчева обеща машини във всяка секция на редовния вот

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева даде заявка, че за редовните избори догодина ще има машини във всяка секция, предаде Би Ти Ви. Тя коментира темата в Кърджали, където заедно с премиера Бойко Борисов присъства на тържественото освещаване на манастирския комплекс "Св. Йоан Предтеча".

Караянчева съобщи, че вече са отправени запитвания към няколко фирми за оферти и припомни, че хартиените бюлетини няма да отпаднат. Преди дни председателят на парламента определи машинното гласуване като проблемно заради коронавируса. В края на август пък председателят на Централната избирателна комисия подаде оставка и критикува промяната в Избирателния кодекс, с която отговорността за покупката на машините се прехвърля изцяло на ЦИК.

13:39

Служители на известен софийски ресторант се оплакаха, че представители на 5 институции паралелно са извършили проверка в заведението и видяха в това акция срещу собственика му Веселин Денков. В публикация във фейсбук от ресторант "Воденицата" заявяват, че Денков е арестуван "по подозрение във финансова подкрепа на протестите". "Във всички протоколи от извършените проверки, няма констатирани нарушения", казват от ресторанта и изразяват надежда за обективно решение на съда.

Собственикът на "Воденицата" Веселин Денков, известен като Весо Брадата, е задържан на 1 септември на граничния пункт "Калотина" заедно с приятелката си Ивайла Бакалова. Обвинен е в участие в организирана престъпна група, а вчера спецсъдът го е оставил в ареста. "Все още се надявам да е някаква случайност, но 6 институции по едно и също време, не мога да знам какво търсеха, проверяваха всичко. Не знам с какво е свързано - това ми казаха, че неговите проблеми в момента са, защото са го видели на протестите", коментира Бакалова пред Би Ти Ви. Тя определи обвиненията срещу Денков като базирани само на слухове и на показания на свидетели с тайна самоличност.

12:38

Времето на варианта с експертен кабинет отдавна е минало, заяви пред БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова. Според нея такова правителство ще носи белега на задкулисието - нещо, което не отговаря исканията на хората.

"Диалогът в страната не може да се нормализира, докато не се мине през избори", заяви още вицепрезидентът и посочи, че мостът между президентската институция и правителството "много отдавна е изгорен". "Очевидното нежелание на изпълнителната власт да работим като две институции, които имат цели, интереси, национални цели, едно противоборство, което беше несериозно и до голяма степен подрива интереса на собствените ни институции в България, след това се чудим защо хората не ни вярват", коментира Илияна Йотова.

11:58

Борисов: Този път бяха насилени полицаите

"Разбирам, че искате да ни вкарате в полицейско насилие, но този път бяха насилени полицаите" - така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти в Кърджали на въпрос за полицейското насилие на големия антиправителствен протест на 2 септември. Борисов заяви, че винаги е уважавал протестите и е изслушвал и опитвал да реши проблемите на недоволните. "Но безспорно има платени провокатори. Не трябва да се смесват едните и другите. Към едните изпитвам уважение, към другите - огромна неприязън, която няма да спре", посочи той. Той обаче отклони въпроса коя е мафията (през седмицата премиерът заяви, че "мафията иска да ни свали" - б.р.) с думите "събрали сме се на манастир".

Попитан за критиките на евродепутата Клеър Дали към управлението му министър-председателят посочи, че имало и критики към президента Румен Радев. "Вижте, затова в ада на българския казан няма охрана", каза Борисов и насочи темата към днешното гласуване за лидер на БСП.

"Единственото, за което се обвиняват БСП на днешните избори, е фалшификации и нечестни избори. Те искат да правят следващите избори. Те не могат да си направят своите", обобщи Борисов. В Кърджали премиерът участва в тържественото освещаване на разширение на манастирския комплекс "Св. Йоан Предтеча".

11:41

Сталийски отхвърли обвиненията на собственика на "Хиполенд"

Бизнесменът Александър Сталийски отхвърли обвиненията на собственика на "Хиполенд" Мариан Колев, който миналата неделя заяви, че е имал предложение от съдружничка на близкия до премиера Бойко Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски - Александър Сталийски да купи половината от бизнеса му, което той не приел. "Аз нямам съдружничка, както е видно от публичната информация, обществено достъпна в Търговския регистър. Освен това аз никога не съм пращал никого да купува бизнес от г-н Мариан Колев. Не е истина и твърдението на г-н Колев за негови разговори с мои близки хора", заявява Сталийски в писмено право на отговор пред Би Ти Ви.

Той определи думите на Мариан Колев като "серия от манипулации, внушения и обвинения" и посочи, че собственикът на "Хиполенд" не е назовал имена. "Това оставя впечатление, че разпространявайки фалшиви новини, е възможно той да обслужва единствено свои собствени политически или икономически цели", се казва в отговора на Сталийски.

11:38

"На протестите виждам млади хора, виждам новата българска опозиция в лицето на гражданското общество. Виждам една зараждаща се истинска опозиция, която е потеглила към борба за представителна демокрация, за връщане на основните демократични ценности." Това коментира пред Би Ти Ви проф. Коста Костов, който ръководеше вече разпуснатия Медицинския експертен съвет към Министерския съвет.

"Искам да се върне надеждата ни, че ние ще прескочим най-накрая прехода, който 30 години протакаме. Едно време Русо и Кант са мислели като ходят, а ние мислим като спрем, т.е. ние сме спрели 30 години и мислим", коментира той. Според лекаря проблемите на България в политиката не са у управляващите, а у опозицията. "Проблемите и културата в политиката се измерват с опозицията. Ние нямаме политическа опозиция, сега се заражда", смята проф. Костов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари