Демостат: Сърбия е еднa от най-бедните в Европа

1
700 000 работещи получават минимална заплата от около 35 000 динара (588 лева)
700 000 работещи получават минимална заплата от около 35 000 динара (588 лева) Снимка: Getty Images

700 000 работещи получават минимална заплата от около 35 000 динара (588 лева)

По покупателна способност на населението в Сърбия е сред най-бедните в Европа, съобщи социологическата агенция Демостат, позовавайки се на факта, че стойността на БВП на глава от населението в Сърбия е само 52 процента от средното равнище в Европейския съюз, докато в най-бедната страна на ЕС - България, този дял е 55 процента, съобщава сръбската телевизия N1.

По-успешни от Сърбия са и страните от региона, които са членки на ЕС като Словения, която осъществява процент от 90 на сто, Румъния - 73 процента и Хърватия - 70 процента. По-голяма покупателна способност от сърбите имат и гражданите на Черна гора, която не е членка на ЕС, с дял от 61 на сто.

Потреблението на глава от населението показва, че в Сърбия то е по-голямо само в сравнение със страни от региона, като Северна Македония с 44 процента, Босна и Херцеговина с 43 процента и Албания с 40 процента в сравнение със средното ниво в ЕС.

Това, че Сърбия е сред най-бедните страни на Стария континент не трябва да ни изненадва, тъй като 700 000 работещи в Сърбия получават минимална заплата от около 35 000 динара ( 588 лева). Че това е малка сума показва фактът, че минималната потребителска кошница в Сърбия възлиза на около 42 000 динара. Почти половината работещи в Сърбия получават заплати, които са под 50 000 динара (840 лева), което е значително по-малко от официалната средна заплата в страната, която е 600 евро, посочва Демостат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари