Делото срещу убиеца на красивата Андреа тръгва с протест

0
Убиецът на Андреа ще бъде съден като непълнолетен и най-тежката му възможна присъда не може да надхвърли 12 години лишаване от свобода
Убиецът на Андреа ще бъде съден като непълнолетен и най-тежката му възможна присъда не може да надхвърли 12 години лишаване от свобода Снимка: Фейсбук

Девет месеца след жестокото убийство на 18-годишната Андреа Руменова от врачанското с. Галиче обвиняемият за престъплението Аксел Олеков застава на подсъдимата скамейка утре, 7 октомври, пред врачанския окръжен съд

Жители на Галиче обявиха, че готвят масов протестен митинг пред съдебната палата във Враца, съобщава "24 часа". Те са недоволни, че убиецът на Андреа ще бъде съден като непълнолетен и най-тежката му възможна присъда не може да надхвърли 12 години лишаване от свобода.

Андреа бе открита убита сутринта на 11 януари т. г. в ромската махала на селото в къщата, в която живее. При огледа бе установено, че преди да бъде убита Андреа е била изнасилена. Разследването бързо установи, че момичето било нападнато от живеещият в същата махала 17-годишен тогава Аксел Олеков.

Непълнолетният убиец е известен в Галиче с агресивните си изцепки, задържан е и съден за нападение над полицай и опит за убийство на местен клошар с психични проблеми. Заради годините му, Аксел се отървава с пробация. След часове разпити Олеков признал пред разследващите, че той е изнасилил и убил Андреа. Непълнолетният ром завел криминалистите в махалата и показал къде е скрил ножа, с който убил момичето.

Пред разследващите той разказал, че влязъл в къщата на Андреа през прозорец на мазето и после почукал на затворената врата на антрето. Чул, че ученичката, стресната от неканения гост след полунощ, се опитвала да се свърже с някого по телефона си. Малко след това Андреа отворила вратата, след като разбрала, че това е живеещият през няколко къщи Аксел.

Въпреки доста обърканите си показания, Аксел признал, че искал да накара Андреа да правят секс, но  тя се дърпала. Тогава той се нахвърлил върху нея, пребил я и я изнасилил. А за да не го издаде, той извадил ножа, с който не се разделял никога, и заклал момичето.

А дни след жестокото убийство в Галиче протестиращи срещу него и юристи отново повдигнаха въпроса защо непълнолетни рецидивисти като Аксел Олеков и много други трябва да бъдат съдени по чл. 63 от НК, предвиждащ за тях намаляване на присъдите, давани за подобни престъпления за пълнолетните.

Асен Руменов бе приет на разговор с премиера Борисов, министърът на правосъдието и главния прокурор. На срещата и тримата признават, че променения през 90-те години член от Наказателния кодекс е изживял времето си и се нуждае от промяна, особено за извършени от непълнолетни тежки престъпления.

Малко след това в парламента бе внесен и проект за промяна на този член и предстоеше да бъде гледан в комисиите. Заради кризата с коронавируса и нередовно работещото народно събрание обаче предложението вероятно още стои някъде по чекмеджетата и не се знае дали изобщо скоро ще бъде обсъждано.

"Аз не съм и мислил, че парламента бързо ще приеме предложението за промяна или пък, че ако тя стане бързо, това ще засегне случая с дъщеря ми и убиеца Аксел", казва Асен Руменов, баща на убитата Андреа. - Но ми се иска това да стане все пак, за да могат други пострадали да получават заслужаващо възмездие. Напълно подкрепям становището на адвоката Димитър Марковски и други юристи, които смятат, че разпоредбата в наказателния кодекс е остаряла отдавна и трябва да се промени. Според Марковски сега младите съзряват по-бързо и вече и 16-годишните могат да носят пълна отговорност за стореното."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари