Адвокат: Присъствието на Йоан Матев на местопроизшествието не го прави извършител

0
Съдът оправда Йоан Матев за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина на първа инстанция
Съдът оправда Йоан Матев за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина на първа инстанция Видео: БНТ

Съдът оправда Йоан Матев за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина на първа инстанция

 "По това дело е видно, че съдебните заседатели не са статисти, присъствието на Йоан Матев на местопроизшествието не го прави извършител", заяви в "Денят започва" адвокат Иво Найденов.

По думите му съдебният състав е преценил, че множеството косвени доказателства не водят до крайния извод, че Йоан Матев е извършителят на престъплението.

"Психолозите не трябва да се правят на детективи. Множеството косвени доказателства могат доведат до крайния извод, стига да са последователни и да са подкрепени с веществени доказателства. Тук няма нищо по оръдието, което да свързва Йоан Матев, ако говорим само за брат му е крайно несериозно", допълни адвокат Иво Найденов.

Журналистът Иво Никодимов, който следи делото от неговото начало коментира, че има пропуски в началния етап на разследването.

"Големият въпрос на това разследване е защо 2 години по-късно намират този нож, която се намира в шахта, която е на 30 метра от мястото на убийството, а не се намира на първия или втория оглед. Стратегията на защитата беше изключително успешна, Матев даде лични обяснения, отказа да отговаря на въпроси", добави Никодимов.

Според него няма очаквани и неочаквани решения, всичко се развива в рамките на съдебното следствие, доказателствата срещу Йоан са били косвени.

"Има непълноти в самото разследване, беше загубено време, оръжието на престъплението беше намерено много късно и биологичните следи, които се бяха намерили не дадоха желания в експертизите резултат. Целият съдебен състав приема, че е доказано, че Йоан Матев по време на убийството е бил в района на престъплението. Колкото и да е спорно, че той се вижда на охранителната камера, те приемат че това е той. Има изводи, че говорил по телефона", заяви Никодимов.

Според него доказателства на следваща инстанция едва ли ще има.

"Младши съдията и още двама казват, че не е доказано на 100%, че това е оръжието на престъплението по отношение на ножа и не може да се докаже, че Йоан Матев е държал този нож и е нанесъл удар в тялото на жертвата. Председателят на състава и другият съдебен заседател казват, че това е доказано", каза още Иво Никодимов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари