Дебелее ли се от ядките?

1
Диетите обикновено стоят настрана от ядките, но това е излишно
Диетите обикновено стоят настрана от ядките, но това е излишно

Дебелее ли се от консумацията на ядки или ви помагат да отслабнете?

Диетите обикновено стоят настрана от ядките. Излишно, защото ядките могат ефективно да ви помогнат да отслабнете, пише Actualno.com

Ядките са богат източник на ненаситени мастни киселини, растителни протеини и фибри. Те осигуряват ценни витамини, които са защита срещу свободните радикали, като например витамини А и Е. Те също са източник на минерали - най-важните от тях са магнезий , калий , желязо , калций и цинк. Тези съставки влияят на правилния метаболизъм и намаляват чувството на глад, ако се доставят в правилното количество.

В допълнение, ядките съдържат ценни биологично активни растителни вещества, като полифеноли, от които флавоноидите имат научно доказан ефект, който предотвратява развитието на метаболитни заболявания и намалява риска от неврологични промени. Най -здравословните модели на хранене, като средиземноморската диета, препоръчват да се ядат шепа ядки на ден. Това е приблизително 30 г. Въпреки това, поради високата калоричност и страхът от излишни килограми, много хора отказват да консумират ядки. Този страх обаче се оказва напълно излишен. Защо?

В крайна сметка се доказа, че като консумираме често тази здравословна закуска, имаме 5 процента по-малък риск от наддаване на тегло в сравнение с това, ако изобщо не ядете ядки.

Изследователите установиха, че участниците в експеримента са качили средно повече от 2 кг за 5 години, докато тези, които с нетърпение консумират ядки, качват значително по -малко тегло.

Специалист, който ръководи изследователския екип, който провежда изследването, каза: "Яжте ядки с желание и в големи количества. Включете ги в ежедневните си ястия и ги заменете с животински мазнини с ядки. Те са също толкова засищащи."

Учени от Международната агенция за изследване на рака са изследвали диетите и теглото на 373 000 хора на възраст от 25 до 70 години от 10 европейски държави /включително и България/

Фъстъците, бадемите, лешниците, шамфъстъците и орехите бяха видовете ядки, включени в изследването. Докладът от изследването е публикуван в European Journal of Nutrition.

Оказва се, че редовната консумация на ядки и тяхното включване в повечето диети, освен че не са причина за качване на излишни килограми, предпазват почти от всякакъв вид рак!

За съжаление, докато са на диета включваща ядки, голяма част от българите допускат много грешки, като например нередовно хранене, пропускане на закуска или ограничаване на броя и размера на храненията. Все пак трябва да обръщаме голямо внимание на тези уж малки подробности.

Като заключение: Консумирайте редовно ядки, те са жизнено важни за вашето здраве. Все пак не трябва да прекалявате и спазвайте посочените норми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари