Дебатьорите на МГ "Баба Тонка" с достойно представяне на AGRO OPEN 2014

0

Младите дебатьори от МГ „Баба Тонка” – Русе се завърнаха след достойно представяне на международната надпревара ARGO OPEN 2014. В състезанието, което се проведе от 8 до 13 септември в румънския град Плоещ, се включиха Ана Михова (12 „а” клас), Стелиян Гаджев (11 „а” клас) и Велина Пенчева (8 „б” клас). Те се подготвиха и участваха в дебатите под вещото ръководство на д-р на филоскофските науки Магдалена Желязкова - главен учител по философия в МГ „Баба Тонка”.

Поканата за състезанието е резултат от активното участие на учениците и заетите от тях призови места в състезанията по дебати формати Карл Попър, World Schools и Американски парламентарен дебат, както и състезанието на младите физици, в което присъства дебатът. През учебната 2013/2014 година те са взели участие в 12 състезания с класиране на първо и второ места отборно и индивидуално.

ARGO OPEN 2014 е състезание по дебати на английски език за средношколци, формат World Schools и се организира от Romanian Association for Thinking and Oratory. Общо 28 отбора от 7 държави са участвали надпреварата. 20 са били румънските тимове, по два от България и Чехия, а Великобритания, Латвия, Германия и Катар са се представили с по един отбор. Състезанието се провежда за трети пореден път и е преминало на изключително високо ниво. Провело се е в 11 кръга. Само за първите 7 от тях темите са били предварително известни. Останалите са били оповестявани на място. Един час преди обявяването на темата, от участниците в дебата са събирани всички електронни устройства, с които биха могли да получат информация.

Русенските дебатьори са отпаднали от надпреварата в 8 кръг, но са получили висока оценка от международното жури за отличната си фактическа подготовка и за добрите аргументи и доказателства, които са демонстрирали. Дебатите са били изцяло на английски език и участниците в надпреварата са били основно от езикови училища, което е още едно доказателство за добрата подготовка на русенци. „С участието си имаме амбицията да възобновим добрите традиции в дебатирането както в МГ „Баба Тонка”, така и в България”, сподели г-жа Желязкова.

Младите дебатьори са участвали в надпреварата под егидата на SDA (sofiadebaters.com) и с финансовата подкрепа на фонд „Математика на бъдещето" към Математическа гимназия „Баба Тонка" – Русе. Фондът е създаден към Училищното настоятелство и е ангажиран с финансово обезпечаване на участия на възпитаници от училището в международни и национални състезания, олимпиади и турнири в сферата на математиката, природните и хуманитарните науки и спорта. След дарителите на фонда са компании, организации и институции от Русе и страната, както и много физически лица.

Още информация за фонд „Математика на бъдещето” можете да намерите тук.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари