Дават повече правомощия на чиновниците в МВР

1
Промените в Закона за МВР дават правомощия на граничните полицаи да действат във вътрешността на страната
Промените в Закона за МВР дават правомощия на граничните полицаи да действат във вътрешността на страната Снимка: БГНЕС

Разследващите полицаи задължително ще преминават през първоначална професионална подготовка.

Това е една от промените в Закона за МВР, внесени в парламента. Депутатите трябва да ги разгледат през септември, пише 24 часа.

Разследващите полицаи, или дознателите, както са известни, са юристите в системата. В края на юни главният прокурор Сотир Цацаров разкритикува работата на новопостъпилите разследващи полицаи по време на националното съвещание на МВР.

“Тези колеги трябва да постъпват на работа обучени. Прокуратурата е готова да съдейства за това”, апелира главният прокурор и допълни, че не може от студентската скамейка да се пращат на огледи и да разпитват свидетели. С проекта за изменение на Закона за МВР обучението за разследващите полицаи става задължително. Очаква се мярката да повиши качеството на производствата, преди да бъдат внесени в съд.

Проектът дава повече правомощия на т.нар. чантаджии в системата - лицата, заети по трудови правоотношения. Ако те бъдат гласувани, хората от администрацията ще могат да охраняват сградите на МВР, да съдействат при наблюдението на държавната граница. В определени случаи ще действат като оперативни работници - да добиват информация за подготвяни или вече извършени правонарушения и да ги докладват. Ще връчват призовки.

Освен това ще могат и да задържат граждани, нарушили границата или пропускателния режим в сградите на МВР.

Повече прочети ТУК

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари