Държавни фирми бойкотират комисията по ревизията

0
Депутатите решиха да привикат министрите на енергетиката и регионалното развитие
Депутатите решиха да привикат министрите на енергетиката и регионалното развитие

Депутатите решиха да привикат министрите на енергетиката и регионалното развитие

Големи държавни дружества, попаднали във фокуса на проверките на оглавяваната от Мая Манолова парламентарна комисия по ревизията, отказват да съдействат и бойкотират работата на депутатите. При изпратени 26 писма с въпроси до различни дружества комисията е получила само 4 отговора. Заради затруднения достъп до информация комисията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от държавни органи и фирми с над 50% държавно участие взе решение да привика представители на фирмите и ресорните министри в оставка, така че да могат да бъдат зададени въпроси както за достъпа до данни, така и по същество.

Голяма част от заседанието на комисията днес мина в пререкания след неуспешния опит на част от депутатите миналия петък да се срещнат с изпълнителния директор на "Булгартрансгаз".

“До днес сме получили три писма - от финансовото министерство - за изразходваните средства с постановления на кабинета, от фирма "Монтажи" и от държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите,” съобщи пред членовете на комисията Манолова. От "Монтажи" ЕАД (дружество под шапката на "Държавната консолидационна компания", което получи 500 млн. лв. за спешен ремонт на язовири) са информирали комисията, че не могат да предоставят изисканата информация в посочения срок.

“От писмото не става ясно кога могат да бъдат предоставени данните,” коментира Манолова.

По време на заседанието се разбра, че писмо е пратила и "Булгартрансгаз". В него отново се съобщава, че дружеството има проблем да сканира исканите документи, които възлизат на 1 млн. страници. "Страниците пораснаха от 150 000 на 300 000, на 800 000, сега минаха милион", коментира Манолова. В писмото се изтъква и че е нужно изрично разрешение от министъра за предоставяне на информация. "Те ни се подиграват", коментира Калоян Янков от "Демократична България".

Заради отказа на дружествата да съдействат комисията реши да покани на заседание утре министрите на енергетиката и регионалното развитие в оставка Теменужка Петкова и Петя Аврамова, както и ръководството на две от дружествата в списъка с приоритети на комисията - "Булгартрансгаз" и "Автомагистрали". С тях ще бъде обсъдени и въпроси по същество от дейността на фирмите. Народните представители ще изхождат от вече правени питания и проучвания в предходния парламент и други публични данни за проблеми в работата на двете дружества. Въпроси ще могат да задават и журналисти, реши комисията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Грозното гадже е като москвича - хем върши работа, хем не ти го барат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук