Държавата обеща да защити земеделските площи от градушките

0
Държавата се заема да осигури защита на земеделските площи от градушките
Държавата се заема да осигури защита на земеделските площи от градушките Снимка: Цветков, БТА

Държавата се заема да осигури защита на земеделските площи от градушките.

Министърът на земеделието Десислава Танева обяви от няколко месеца се работи по проект, който ще бъде представен в края на май, за структурна промяна в противоградовата защита в страната.

Проектът предвижда два типа противоградова защита. "Едната е настоящата и включването на изграждане на още такива площадки, а останалите площи ще бъдат защитени чрез летателна техника. За края на май имаме организация за съвместна среща, на която ще бъде представен този модел", уточни земеделският министър.

В МЗХ към момента няма яснота колко ще струва този проект. "Това колко средства ще са необходими, ще зависи и от формата, по която ще стигнем до консенсус за вида и начина на защита. Ще говорим след представянето ѝ на неправителствения сектор", каза още тя.

"Към момента работят всички площадки за противоградова защита, само че всички сме наясно, че България защитава чрез Агенцията по градушките малка част от земеделските площи. В момента ракетите, с които е осъществена противоградова защита в районите, в които има изградени площадки, са близо половината от цялото годишно потребление, а сезонът все още не е преполовен. Тоест интензитетът на противоградова защита в момента е по-висок, отколкото минали години. Просто годината е такава", обясни тя.

Министърът отрече информацията за големи щети за земеделските продукции с оглед лошите метеорологични условия през последните седмици.

"По никакъв начин към момента няма установени щети в размер, който би предизвикал нарушен търговски баланс - такъв, какъвто е обичайния, на която и да е от земеделските суровини, които се произвеждат. Най-голяма щета към момента, предвид времето, има преди всичко в сектор "Плодове и зеленчуци" в някои райони, където паднаха градушки. Това е част от земеделието и това е една от причините да казваме, че най-тежко е земеделието, защото зависиш от природата", посочи министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари