Производителите на плодове и зеленчуци чакат обезщетенията си "като глътка въздух"

0
Русе е сред най-пострадалите от студовете региони
Русе е сред най-пострадалите от студовете региони Снимка: Dunavmost

Русе е сред най-пострадалите от студовете региони

"В края на март имаше много ниски температури в период на краен цъфтеж на плодовите насаждения, като по наши предварителни данни за цялата страна около 40 000 дка са пропаднали на 100 процента, като основните засегнати области са Сливен, Русе и Силистра." Това сподели Синан Вейсал, член на УС на браншова камара "Плодове и зеленчуци" за регион Русе и член на УС на Българска аграрна камара, по време на изслушване пред парламентарната комисия по земеделие на представители на Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци" относно изплащането на обезщетения за щети, причинени от неблагоприятни климатични условия, предава БТА.

По думите му на фона на големите предизвикателства, които стоят пред тях в последните години - постоянно нарастващите разходи за производство, големия външен натиск върху цените от конкурентен внос, растящите административни тежести, включително и новите предизвикателства на Стратегическия план по линия на зеления преход, все по-голямата липса на работна ръка, липсата на външна и вътрешна търговска политика по отношение на плодове и зеленчуци, производителите са в много трудна ситуация. "Освен всичко това и неблагоприятните климатични условия тази година ни поставят в позиция, в която тази година сме лишени от доходи. Оттук следва, че не само ние, а нашите работници и региони няма да имат приходи", сподели Вейсал.

Според него това ще доведе до много силно негативно финансово, демографско и социално сътресение в регионите в дългосрочен период. В тази връзка овощарите и градинарите отправиха молба да бъдат планирани в държавния бюджет средства за преодоляване на последствията от тези неблагоприятни събития. Вейсал припомни, че има такъв инструмент, с който работи Министерството на земеделието и храните, но надеждите им са да влезе вече третия стълб на Стратегическия план по отношение на управлението на риска.

"Също така настояваме тези средства да бъдат администрирани и платени във възможно най-кратки срокове. Имаше също планирани средства за преодоляване на негативните последствия от войната в Украйна, които биха ни дали глътка въздух, ако се изплатят своевременно", коментира производителят от Русе.

Същевременно от Министерство на земеделието и храните съобщиха, че заместник-министър Александър Йоцев се е срещнал с представители на Националната браншова камара "Плодове и зеленчуци", за да обсъдят горепосочените проблеми на овощарите и градинарите от Сливенско, както и въпроса за възможностите за реализация на продукцията.

Заместник-министър Йоцев сподели, че се очаква развитие на дебата по приемането на корекцията по бюджет 2023 г., като разчитат да бъде одобрен допълнителен ресурс, поискан от настоящия екип на аграрното ведомство за целта извън петте милиона лева, предвидени за подпомагане по държавната помощ "Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия". Корекцията е поискана, тъй като през настоящата година пострадалите площи са много повече от обичайните през предходни години.

По време на заседанието на парламентарната комисия представители на земеделското министерство отново напомниха, че работят за обобщаване на данните от всички протоколи за пострадали площи в страната, за да могат да се изготвят количествените оценки и остойностявания по съответните технологични карти.

След изготвяне на окончателната оценка министърът на земеделието и храните следва да издаде съответната заповед, с която да бъде обявено събитието, след което ще предложи Управителния съвет на ДФ "Земеделие" да определи съответния бюджет и реда за изплащане на компенсациите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари