Д-р Жана Казанджиева обясни какви са правилните грижи за кожата при псориазис

1
Изборът на грижи се определя от клиничната тежест на заболяването
Изборът на грижи се определя от клиничната тежест на заболяването Снимка: iStock

Съвременната медицина приема псориазиса за системно заболяване, което засяга не само кожата, но и ставите, сърцето, стомашно-чревния тракт.

Подписът на заболяването обаче е най-видим отвън, върху кожата. На въпроса на читатели на в. “24 часа” какви да са правилните грижи, отговаря дерматологът от Александровска болница доц. д-р Жана Казанджиева.

Най-общо грижите за кожата при псориазис могат да се разделят на правилен подбор на поддържащи козметични средства, медикаменти за локално лечение и фототерапия

Изборът се определя от клиничната тежест на заболяването – методите са различни в зависимост от това дали се касае за леки, средно тежки или тежки форми на псориазис. При леките форми локалното лечение и ежедневните грижи са безспорно най-важната част от терапията. При средно тежките и тежки форми науката направи голяма крачка напред. Навлизането в терапията на биологичните средства и т.нар. малки молекули доведе до значително клинично подобрение при голяма част от пациентите. Те се нуждаят от поддържащи хидратиращи и релипидиращи (овлажняващи и възвръщащи липидния, съдържащ мазнини филм върху кожата) козметични препарати, но новите терапии намалиха значително ежедневното приложение на локални медикаменти.

Приложение на козметични средства

В тази група влизат измивните препарати, хидратантите и релипидиращите кремове и балсами. При обриви по кожата на главата се препоръчват специални шампоани. Измивните средства включват душ олиа или гелове. Правилният избор е специално душ олио, което запазва водата и липидите в кожната бариера. При псориазис по дланите и стъпалата може да се използват и катранени сапуни или такива със соли от Мъртво море. Шампоаните, подходящи за употреба при псориазис, обикновено също съдържат урея, нисък процент салицилова киселина, витамини, водорасли или катрани.

Хидратиращите и релипидиращи кремове и балсами са от огромно значение в терапията на псориазис. Трябва да се нанасят 2-3 пъти дневно върху цялото тяло, като особено внимание се обръща на лактите и колената. Този тип препарати е препоръчително да имат кисело рН – между 4,5 и 5,5. При характерните за псориазис сребристо-бели люспи се препоръчва козметичните средства да съдържат урея или салицилова киселина. При псориазис по дланите и стъпалата допълнително може да се използват бариерни кремове, които предпазват кожата от външните въздействия.

При силен сърбеж или болка се препоръчват специални противосърбежни и противоболкови средства, които съдържат различни растителни съставки и/или обезболяващи. Очаква се за 60 секунди след приложението им сърбежът да утихне. Предимството на този вид препарати е възможността да се използват многократно през деня, без да предизвикват сериозни странични действия.

Локална терапия

Лекарствата, които се прилагат върху кожата при псориазис, трябва да са съобразени както с тежестта на заболяването, така и с особеностите на самата кожа. Дерматолозите разполагат с редица възможности за локално лечение, но най-често се препоръчват кортикостероиди в комбинация със синтетичен витамин Д или салицилова киселина, калциневринови инхибитори, катрани и дитранол. Лосиони, емолиенти и шампоани с по-високо съдържание на урея и салицилова киселина са подходящи при наличие на характерните за псориазиса бели люспи по тялото и/или в косата. Този вид препарати задължително се изписват от лекар и често се приготвят в аптеката на момента.

Не трябва да се забравя, че всяко от тези лекарства има противопоказания – например препаратите с катрани не може да се използват през деня; силните кортикостероиди не бива да се употребяват за дълъг период от време, защото водят до атрофия; калциневриновите инхибитори не може да се прилагат при бременност; локалните ретиноиди могат да предизвикат дразнене на мястото на нанасянето… По тази причина всяко локално лечение не само трябва да бъде назначено от дерматолог, но и да се прилага по схема и стриктно да се проследява поради възможността от странични ефекти.

Най-новите локални средства в терапията на псориазис са от групата на малките молекули. Повечето от тях са под формата на кремове, които се прилагат един път дневно и са насочени към модулиране на специфични рецептори при пациенти с плакатен псориазис.

Фототерапия, климатотерапия, балнеотерапия

Фототерапията е един от най-старите и добре въздействащи лечебни методи при псориазис. Още от времето на Хипократ се препоръчва балнео- и климатотерапия на псориазис. Българската дерматологична школа има огромен опит в тази посока, като за лечение на псориазис и свързания с него псориатичен артрит се препоръчва морелечение, калолечение и балнеотерапия със серни минерални води. Освен на Черно море известни международни курорти, специализирани в лечението на псориазис, са Синята лагуна в Исландия и редица центрове и санаториуми на Мъртво море.

Фототерапията от изкуствени светлинни източници е също много популярен метод за лечение на псориазис, особено през зимните месеци. Използват се основно ултравиолетови В и А лъчи.

Контролирано облъчване с UVB лъчи е подходящо при леки и средно тежки форми на псориазис. Процедурите са ежедневни, като за постигане на траен ефект са необходими минимум 10 сеанса.

Лечението с UVА лъчи е по-различно. UVА лъчите се комбинират с вещества, наречени псоралени. Те (приложени върху кожата или приети под формата на таблетки) осигуряват по-голяма чувствителност на кожата към ултравиолетовите А лъчи и съответно водят до по-бърза и по-трайна ремисия. Комбинираната терапия от псоралени и ултравиолетови А лъчи носи името ПУВА и се прилага при по-тежки форми на псориазис.

Лечение при тежки форми на псориазис и нокътни промени

В тези случаи се прилага системно лечение – метотрексат, циклоспорин А, биологични средства. Тези средства не лекуват заболяването, но водят до трайни ремисии. Предимството на новите терапии с биологични средства е в почти пълното обратно развитие на кожните промени. При оставане на т.нар. дежурни обриви по лакти и колена се препоръчва приложение на препарати с витамин Д и кортикостероиди.

При тежките форми голям проблем създават нокътните промени.

По правило ноктите при псориазис са задебелени, с жълтеникав цвят и характерни точковидни хлътвания. Препоръчва се пациентите да предпазват ноктите от травми и да се изследват за гъбични заболявания. За съжаление, гъбичките на ноктите при псориазис са резултат от допълнително инфектиране вследствие на нарушената нокътна бариера. В тези случаи се назначава първо антимикотично лечение, често комбинирано с лазерна терапия. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари