Д-р Стефан Константинов: За десет години цените на лекарствата са скочили с над 300%

0
Лекарства, които е трябвало да са за онкоболни не са им давани, НЗОК ги е платила, а те са препродадени, разкри бившият здравен министър
Лекарства, които е трябвало да са за онкоболни не са им давани, НЗОК ги е платила, а те са препродадени, разкри бившият здравен министър Видео: bTV

Лекарства, които е трябвало да са за онкоболни не са им давани, НЗОК ги е платила, а те са препродадени, разкри бившият здравен министър

За да липсват лекарства причините са най-различни - външните, свързани с COVID-19 и прекъсване на доставките, липсата на суровини, изтегляне по финансови причини от пазари, кражби, легален и нелегален експорт“, каза в предаването „Лице в лице“ по bTV бившият здравен министър д-р Стефан Константинов.

Според него има една огромна аномалия с фармацевтичния сектор.

Ние сме най-бедната държава в Европа, а плащаме най-много пари за лекарства – 759 долара на глава на населението. Това ни нарежда във водещите позиции, зад нас са Австрия, Испания, всички скандинавски държави. Разходите за лекарства в НЗОК растат главоломно. За 10-годишен период има 316% увеличение, а инфлацията за този период е 37%. За онколекарствата е 800% ръста по каса“, категоричен е той.

По думите му огромната част, която хората доплащат 66% са за лекарства.

Има нещо сбъркано. Имаме ли във фармацевтичния сектор нелегални практики? Да, оказаха се лекарства, които са изписани по Здравна каса за онкоболни и бяха засечени в други държави. Лекарства, които е трябвало да се направят на онкоболни не са им давани, касата ги е платила, а те са препродадени“, каза Константинов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари