Д-р Михайлов: Българската нация потъва, докато водим пунически войни срещу разума

1
След 89-а година това е най-дълбоката криза на националното ни съзнание
След 89-а година това е най-дълбоката криза на националното ни съзнание

След 89-а година това е най-дълбоката криза на националното ни съзнание

"Мобилизацията за постигане на обща цел или простата солидарност в бедствие се преживява като унижение за индивидуалния български ум, веднъж за винаги решил, че в него е съсредоточена всичката гениалност на света. В тази епидемия хора, които едва сричат елементарните начала на културата, се оказаха всезнаещи - по-осведомени от световното научно съзнание. Не можаха да се смирят, някаква убийствена гордост. Това е наистина национално бедствие, защото така потъва българската нация, докато водим пунически войни срещу разума".

Това коментира  д-р Николай Михайлов, психиатър и богослов, предаде БНР.

Той определи като провал челното място, което зае страната ни по смъртност от Covid-19 в света:

"Това е системна българска неудача. Ние преживяваме провалите с някаква особена страст, с елемент на мазохизъм. Ние сме очаровани от нашия провал, имаме тяга към гражданското сбиване. Ние живеем в този казан на лоши чувства и уникална мнителност с производство на версии за нашия живот, които са смайващо глупави".

По думите на д-р Михайлов хората не осъзнават за това как се чувстват самите те, а с това дали не могат да заразят други хора и да застрашат живата им:

"Това не може да се обясни като проблем на морала, като проблем на национална сигурност. Ако политическите мъже имат отговорност за същинска вреда, която нанасят, то е неумението да управляват една криза, това е безспорно, но те не успяха да осъзнаят размера на заплахата, наречена пандемия, дълго време я подценяваха. Не можаха да я приспособят към българските условия. Имаха усещането си, че са задължени, през собствения си нарцисизъм, да изобразяват смелост, да удържат образ на независими от тази заплаха и системно да дискредитират данните, които идват отвън, защото идват от свят на богати, от тези, които искат да ни дисквалифицират като бедна, но горда нация".

По думите му политическият елит в страната е изобразявал безгрижие на всички етапи на епидемията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари